Китайски производител на играчки е поредния герой на рекордната за IPO-тата година

Резултатите на Pop Mart в петък показват, че IPO ралито в Азия се разпростира извън горещите имена от секторите на технологиите и здравните грижи

09:43 | 11 декември 2020
Обновен: 10:53 | 11 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайски производител на играчки, затворени в „мистериозни кутии“, е последната компания, която се присъедини към тазгодишната поредица от първични публични предлагания.

Акциите на Pop Mart International Group Ltd., чиито продукти включват заешки фигурки с чудовищни ​​зъби, поскъпнаха с 112% при дебюта си на борсата в петък. Това е вторият най-добър резултат през тази година за IPO-тата в Хонконг, които събраха над 500 милиона долара.

Само ден по-рано платформата за наемане на жилища Airbnb бе оценена на около 100 милиарда долара при дебюта си в САЩ, припомня Bloomberg.

В търсене на добра възвръщаемост, докато лихвените проценти остават ниски, инвеститорите в световен мащаб се насочват към дебютните продажби на акции в Азия и САЩ.

През тази седмица при най-голямото IPO за годината в Хонконг, предлаганите книжа на JD Health International Inc. на стойност 3,5 милиарда долара, поскъпнаха с 76% при борсовия дебют на компанията. Голям тласък за това дойде от здравното звено на китайската компания за електронна търговия №2 JD.com, тъй като по време на пандемията все повече хора се обърнаха към онлайн здравни услуги.

Резултатите на  Pop Mart в петък показват, че IPO ралито в Азия се разпростира извън горещите имена от секторите на технологиите и здравните грижи. Блокирането на това, което би било най-голямото IPO в света през ноември – листването на финтех гиганта Ant Group Co. за 35 милиарда долара – остави много инвеститори в търсене на най-подходящия проект за влагане на средствата им.

Над половината от IPO-тата в Хонконг, които са събрали над 100 милиона долара тази година, са отговорили на очакванията на инвеститорите за възвръщаемост, показват данни, събрани от Bloomberg. Средната доходност, коригирана спрямо размера на сделките, е 31%.

В случая на Pop Mart по-бързото излизане на Китай от здравната криза от другите пазари насочи вниманието на инвеститорите към имена на компании, различни от най-големите печеливши от кризата.

Базираната в Пекин компания набра 674 милиона долара в IPO-ти си и спря да приема поръчки два дни по-рано поради огромното търсене от страна на инвеститорите. Pop Mart  прави играчки с известни герои като Мики Маус и Хари Потър. Един от основните й продукти са „тайни кутии“, които съдържат скрита фигурка с един от нейните герои.

Поскъпването на акциите увеличи стойността на 48-процентовия дял, държан от председателя Уанг Нинг и съпругата му, до почти 6 милиарда долара, показват изчисленията на Bloomberg.

Друг пример за компании, които са привлекли вниманието на инвеститорите, възползвайки се от растежа на Китай, са представители на сектора на недвижимите имоти. Книжата на China Resources Mixc Lifestyle Services поскъпнаха с 26% при дебюта си в сряда, което е второто най-добро представяне в историята за фирма за управление на имоти, събрала над 100 милиона щатски долара от своето предлагане.