Климатичните цели залагат основите за нови институции

Комитет по изменението на климата постави на Великобритания най-амбициозната цел за намаляване на емисиите сред страните от Г-200

16:39 | 4 декември 2020
Обновен: 16:39 | 4 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Колкото и амбициозни цели да си поставя една страна тя се нуждае от екип или институция, която да полага координирани усилия за тяхното постигане. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън току-що прие съвета на Комитет по изменението на климата (КИК) за намаляване на замърсяването на климата с 68% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. - най-амбициозната цел за намаляване на емисиите сред страните от Г-20, предава Bloomberg.

В писмо до министъра на енергетиката на Обединеното кралство Алок Шарма от 3 декември председателят на КИК Лорд Дебен пише, че тази „траектория за емисиите в Обединеното кралство е изключително постижима при условие, че незабавно се въведат ефективни политики в икономиката“, добавяйки, че „те биха донесли значителни ползи за икономическото възстановяване на Обединеното кралство".

„Вътре в КИК настроението, след като Джонсън прие препоръката, е "щастливо учудване", каза Майк Томпсън, директор на анализите. Миналия месец Джонсън също прие съвета на КИК да забрани продажбата на нови автомобили с двигател с вътрешно горене от 2030 година.

Създаден с акт на Парламента през 2008 г., КИК се състои от девет висши експерти - инженери, учени, икономисти и доайени от частния сектор - които работят с 35-членен персонал, за да изготвят съвети, оценки и годишни доклади. Чрез обединяването на данни от различни дисциплини, комитетът е в състояние да постигне системен поглед върху напредъка на Обединеното кралство срещу изменението на климата.

Законът за създаване на КИК изисква също така държавният секретар на Великобритания за енергетиката да отговори на предложените от комисията бюджети за въглерод и други доклади и, когато има разлики между съветите и политиката на правителството, да обясни причинните за несъответствията.

Докладите "дават възможност на индустрията и различните части на страната наистина да направят някои дългосрочни избори", каза Пиърс Форстър, член на CCC, е професор по физика на климата и директор на Центъра в Пристли на Университета в Лийдс.

Други държави като Канада, Чили, Финландия, Франция, Мексико, Нова Зеландия и Швеция, са копирали добрата идея на Обединеното кралство и са създали свои органи, подобни на КИК. Всъщност идеята е толкова популярна, че правителството на Обединеното кралство сега финансира малък екип на КИК, който да съветва други страни как да създадат орган като себе си.

В същото време правителството на САЩ няма подобна структура. Нейната Национална академия на науките предоставя независими научни изследвания на която и да е част от федералното правителство, която се нуждае от тях, но без структура, която да гарантира, че Конгресът или Белият дом наистина ще се съобразят с тях - или дори ще ги прочете. 

Отпечатъците на КИК върху последното съобщение на Обединеното кралство напомнят, че дори огромни количества научни изследвания от световна класа сами по себе си няма да доведат до промяна в политиката. Без координиран натиск да бъдат чути, фактите могат просто да бъдат загубени в превода.