Член на ЕЦБ отхвърли идеята за опрощаване на дълга

Според Франсоа Вилерой дьо Гало това би имало обратен на желания ефект

11:00 | 27 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Франсоа Вилерой дьо Гало. Снимка: Bloomberg
Франсоа Вилерой дьо Гало. Снимка: Bloomberg

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало отхвърли предложенията институцията да обмисли отписването на публичния дълг, който е купила по време на пандемията, като каза, че това ще има обратен ефект, предава Bloomberg

„Разглеждането на анулирането на дълга би било много опасен път“, каза гуверньорът на  Френската централна банка в интервю за в. Ouest France. „Когато еврото беше въведено, Франция, както и останалите държави, стана страна по договор по силата, на който винаги трябва да възстановява сумите на централната банка. Това е абсолютно важен пакт за доверие", добави той.

Коментарите на Вилерой бяха публикувани, след като главният съветник на италианския премиер Джузепе Конте заяви, че ЕЦБ може да отпише държавните облигации, закупени по нейната програма за пандемични покупки, или да ги задържи завинаги, за да помогне на еврозоната да се възстанови.

Правителствата са натрупали огромна дългова тежест с цел да спасят компании и работни места по време на пандемията, а разработването на начини за тяхното намаляване, без да се навреди на икономиката, е ключово предизвикателство след кризата.

Заместник-министърът от италианския кабинет Рикардо Фракаро заяви в сряда пред Bloomberg, че ЕЦБ трябва да помогне на страните в тяхното възстановяване и това може да включва „отписване на държавните облигации, закупени по време на пандемията или непрекъснато удължаване на матуритета им“.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард отхвърли подобни предложения и преди, като отбелязва, че това би било незаконно съгласно законодателството на Европейския съюз. Френският министър на финансите Бруно льо Мер, застанал заедно с италианския си колега Роберто Гуалтиери на пресконференция в Рим в четвъртък, заяви, че „дългът се изплаща, това е принципът на дълга“.

И все пак идеята за опрощаване на държавния дълг, държан от ЕЦБ, придобива все по-голяма популярност сред левите партии във Франция. Жан-Люк Меленшон, многогодишен кандидат за президент, който наскоро заяви, че ще се кандидатира отново през 2022 г., внесе предложение до френския парламент през юни за трансформиране на дълговете, държани в баланса на централната банка, във вечен дълг.

„Предложението ми е за съгласувано анулиране на всички Covid дългове на държавите от еврозоната и масивните покупки от ЕЦБ. Това няма да погуби никого“, заяви Арно Монтебург, бивш министър в правителството на социалистическия президент Франсоа Оланд ,по радио „Европа 1“ в неделя.