55 милиарда паунда ще струва "твърдият" Brexit на британската автомобилна индустрия

Липсата на сделка би покачила цената на внесен от ЕС автомобил с 1900 британски лири в рамките на денонощие

22:01 | 24 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилният сектор в Обединеното кралство рискува да загуби 55 милиарда британски лири в производствена стойност в рамките на пет години, ако Brexit не бъде увенчан с търговско споразумение, гласи нов анализ на индустрията, цитиран от Guardian.

Британското производство на автомобили може да падне под 1 млн. бройки годишно, ако не бъде постигната сделка, в сравнение с повече от 1,3 млн. през 2019 г., тъй като митата биха направили големи части от бизнеса в Обединеното кралство нежизнеспособни, гласят прогнозите, поръчани от Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT), индустриална лобистка група.

Автомобилната индустрия преживя трудна година, тъй като пандемията от коронавирус наложи временно затваряне на всички заводи в Европа и намали търсенето на нови превозни средства. В същото време европейските автомобилни компании похарчиха 54 млрд. паунда миналата година за нови технологии, засягащи електрификацията, за да могат да отговорят на по-строгите правила за емисии на въглероден диоксид.

Търговските преговори между Обединеното кралство и ЕС все още не са стигнали до развръзка, като остава малко повече от месец до края на преходния период - 31 декември. На посланиците на ЕС беше казано, че сделката е близо до финализиране, но все още съществува риск от разтрогване на преговорите.

Автомобилната индустрия изказа своите възражения относно "твърдия" Brexit - сценарий, който би довел до налагане 10-процентни мита върху техните продукти в рамките на денонощие или с други думи - добавяйки 1900 британски лири към средната цена на един автомобил, внесен от ЕС.

Ръководителите в бранша предупредиха, че Brexit без сделка би застрашил бъдещето на заводите им в Обединеното кралство. PSА заяви, че ще построи новата си Vauxhall Astra във Великобритания само ако има търговска сделка, докато Nissan заяви, че бизнес моделът на завода в Съндърланд - най-голямата автомобилна фабрика във Великобритания - ще бъде прекратен.

Миналата седмица главният оперативен директор на Nissan Ашвани Гупта повтори, че "бизнесът в Обединеното кралство няма да може да бъде поддържан" при липсата на сделка. Японският автомобилен производител обаче отрече в понеделник съобщение в германските медии, че вече е взето решение за затваряне на завода.

Всички големи производители на автомобили във Великобритания имат чуждестранни собственици. Присъствието на японски и други европейски автомобилни производители в Обединеното кралство беше аргументирано до голяма степен с лесния достъп до единния европейски пазар, което означава, че индустрията счита всякакви бариери пред търговията като вредни. Проучването на SMMT, проведено от консултантската компания Auto Analysis, установи, че дори и частична търговска сделка ще струва на индустрията 14,1 млрд. паунда.

Джордж Гилеспи, президент на SMMT и изпълнителен председател на японската компания за тестване на автомобили Horiba Mira, заяви, че индустрията "има нужда от бъдещи търговски отношения, които да функционират ефективно". 

"Вече похарчихме близо 1 млрд. британски лири, подготвяйки се за неизвестното покрай Brexit, и загубихме 28 пъти повече от Covid. Нека не ни оставят да броим и цената на митата, особено ако не е случайно", добави Гисеспи.