Google трябва да бъде антитръстов приоритет на Великобритания, предупреждават онлайн маркетолози

Онлайн рекламодателите са изложени на риск да загубят до 75% от приходите си

14:30 | 16 ноември 2020
Обновен: 17:30 | 23 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Google трябва да бъде антитръстов приоритет на Великобритания, предупреждават онлайн маркетолози

Google трябва да бъде една от най-големите антитръстови цели на Обединеното кралство след Brexit заради планираните промени по отношение на рекламните данни според група издатели и фирми, подали жалба срещу компанията, пише Bloomberg.

Маркетолозите искат от органа за защита на конкуренцията и пазарите временно да спре разпространението на така наречената технология за защита на поверителността на Google през следващата година, се казва в съобщение по имейл, цитирано от Bloomberg. Групата заявява, че промените ще ограничат способността на членовете да събират информация за потребителите в мрежата, което им помага да предлагат по-ценна реклама. В противен случай рекламодателите са изложени на риск да загубят до 75% от приходите си.

Google повлия на рекламния свят с решението си по-рано тази година да премахне т.нар. бисквитки към трети страни, които помагат на рекламодателите да получават информация за клиентите си и да следят кои точно уебсайтове са посетили и кои точно реклами са ги убедили да купят даден продукт или услуга.

Google Chrome се използва от повечето интернет потребители и промените ще бъдат последвани от браузъри, базирани на технологията на Google Chromium, като например Microsoft Corp.'s Edge.

От контролния орган заявяват, че са приели „въпросите, повдигнати в жалбата, много сериозно и ще бъдат оценено внимателно, за да се реши дали да се започне официално разследване“.

„Ако спешността на притесненията изисква да се намесим бързо, ние ще преценим дали да наложим временни мерки, с които да разпоредим спиране на всяко подозирано антиконкурентно поведение в очакване на резултата от цялостно разследване“.

Към момента от Google отказват коментар по темата.

Онлайн рекламата, която подхранва огромните приходи и пазарна мощ на технологичните гиганти, вече е в центъра на вниманието на регулатора в Обединеното кралство. Той ще се превърне в ключов антитръстов орган за глобалните фирми, когато преходният период след напускането на Великобритания от ЕС приключи в края на годината.

Междувременно по-рано днес някои от най-големите компании в Обединеното кралство за храни се обявиха срещу план, според който всички реклами на т.нар. „junk food“ може бъдат забранени като мярка в борбата с детското затлъстяване.

Предложението, което все още е в процес на консултации, може да въведе някои от най-строгите ограничения за дигитален маркетинг в света до края на 2022 г.

Фирмите няма да могат да популяризират храни с високо съдържание на мазнини, сол или захар в реклами във Facebook, платени резултати от търсене в Google, текстови промоции и публикации в платформи като Twitter и Instagram.