Меркел въведе най-строгите ограничения срещу Covid-19 в Германия от блокадата насам

Считано от 2 ноември частните събирания ще бъдат ограничени до 10 човека от максимум две домакинства

21:32 | 28 октомври 2020
Обновен: 21:37 | 28 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия налага нови извънредни частични блокади в продължение на месец, в рамките на които ще бъдат затворени ресторанти, фитнеси и театри. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в сряда, цитирана от Investor.bg. По думите ѝ новата вълна от инфекции рискува състоянието на болниците в страната.

„Трябва да предприемем мерки сега“, заяви тя, определяйки ситуацията като „много сериозна“.

Считано от 2 ноември частните събирания ще бъдат ограничени до 10 човека от максимум две домакинства. Ресторантите, баровете, театрите, кината, басейните и фитнесите също ще бъдат затворени, а всички планирани концерти – отменени.

Също така гражданите ще бъдат помолени да отменят пътувания, ако те не са от съществена важност. Нощуването в хотели ще бъде възможно само по неотложни бизнес пътувания.

По думите на Меркел целта е да се ограничи икономическият ефект от мерките до минимум и да могат училищата и детските градини да останат отворени.

Германия бе една от страните, които относително успешно успяваха да ограничат броя на заразените и смъртните случаи от коронавирус в сравнение с други държави в Европа, но в момента страната е в разгара на втора вълна. За последните 24 часа броят на новозаразените се увеличи с близо 15 хил. до 464 239 случая. Починалите вече са 10 183 души, с 85 души повече за денонощието.

„Нашата система на здравеопазване все още може да се справи с предизвикателството днес, но с този темп на заразяване ще достигне лимита на своя капацитет до седмици“, заяви още тя.

По думите на канцлера здравните власти успяват да проследят произхода на около 25% от огнищата в страната, което означава, че е трудно да се каже кои аспекти на социалния живот са в основата на новия пик.