Натискът върху търговските имоти в Ню Йорк разтревожи инвеститорите

Поевтиняването на имотите в сегмента може да е сигнал за бъдещи предизвикателства пред ипотечните облигации

14:02 | 18 октомври 2020
Обновен: 14:33 | 18 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка:  Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Признаците на стрес за търговските имоти в Ню Йорк подхранват залозите на инвеститорите, че проблемите на най-големия имотен пазар в страната могат да бъдат разпространени на национално ниво, пише The Wall Street Journal.

Въпреки че индексите на фондовата борса са близо до рекордни нива, активите, които са по-пряко свързани със статуса на Ню Йорк като сърце на туризма и културната активност на страната, показват чувствителност към трусовете от пандемията. Цените на ипотечните облигации се понижиха, новите заеми се забавят, а наемодателите са все по-предпазливи, оставяйки банкерите и инвеститорите да се подготвят за тежък удар.

Пандемията изпразни множество търговски имоти в САЩ, след като на американците беше наредено да стоят по домовете си, да пазаруват онлайн и да избягват офисите. Много хотели и магазини за търговия на дребно отчитат значителен спад на посещенията, което намалява печалбите им и цените на имотите. Оценките на над 100 търговски сгради с ипотечни кредити показват, че цените на имотите се понижават средно с по 27%, става ясно от доклад на Wells Fargo.

Несигурността около възстановяването, особено в големите градове, кара някои инвеститори да очакват бъдещи спадове.

В Ню Йорк търговските сгради изглеждаха сигурен залог преди пандемията. Сега хотелите, ресторантите и магазините, които разчитаха на пътуванията, се ботят за оцеляване.

Някои търговски сгради също показват, че цените на имотите в сектора се понижават. Хотел Royalton в центъра на Манхатън - имот, няколко “толкова луксозен, че хората да не могат да си позволят да отседнат в него”, беше продаден за 41 милиона долара миналия месец на MCR Investors - 25% под цената, която предишните собственици платиха през 2017 г.

Някои инвеститори също така се оттеглят от финансирането на проекти в Ню Йорк. Обемите на търговските заеми се понижават с над 50% през тази година към началото на октомври, показват данни на Trepp. Големите проекти в града, които са определящи за него, също намаляват.

“Сключването на сделки за имоти в Но Йорк е наистина спекулативно точно сега”, заяви Джоди Швимър, партньор в адвокатска кантора Reed Smith. Тя очаква кредиторите да се оттеглят от проектите в града, докато цените на имотите не се стабилизират.

И все пак малцина смятат, че пазарът ще се срине изцяло. Мнозина посочват, че пред Ню Йорк все още има много предизвикателства - включително увеличаващи се дефицити и потенциално по-ниски данъчни приходи, но изтъкват, че градът се възстанови след атаките от 11 септември и финансовата криза от 2008 г.

Бавното възстановяване обаче разтревожи някои инвеститори, държащи облигации на рискови кредитополучатели, като ги пренасочи към имоти на добре капитализирани собственици или на сгради, които са заети и се очаква да успеят да продължат да плащат наемите си.