Китайският внос на стоки от САЩ намалява през август

Страната постига бавен напредък по търговската сделка със САЩ

08:48 | 29 септември 2020
Обновен: 08:48 | 29 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай намалява темпото на своите покупки на американски стоки през август, като отбелязва бавен напредък в изпълнението на целите по търговската сделка с най-голямата икономика в света, пише Bloomberg. 

„Стойността на американските стоки, закупени от Китай, спада спрямо предходния месец, водена от забавяне при енергийните продукти, сочат изчисления на Bloomberg въз основа на данните на Китайската митническа администрация. 

До края на август покупките на Китай възлизат на около 32,8% от целта за цялата година от над 170 млрд. долара, което означава, че страната трябва да купи стоки на стойност около 115 млрд. долара през останалите четири месеца на годината, за да се съобрази със споразумението, подписано през януари.

Покупките на енергийни продукти намаляват с 24% през август спрямо предходния месец, като достигат около 14% от целта за цялата година.

Китайският внос

Китайският внос на стоки от САЩ намалява през август спрямо юли. Графика: Bloomberg 

Въпреки че китайският внос на суров петрол от САЩ спада значително спрямо рекордно високите нива през юли, той вероятно ще нарасне през следващите месеци, тъй като покупките на американски суров петрол нарастват преди августския преглед на търговската сделка.

САЩ и Китай потвърдиха ангажимента си към първа фаза на търговската сделка през август, демонстрирайки готовност за сътрудничество, въпреки че напрежението между тях нараства по редица въпроси.

Китай намалява вноса си на свинско месо от САЩ с близо 40% през август спрямо месец по-рано, като същевременно увеличава своите покупки на зърнени храни, показват данните. 

Вносът на соя, един от ключовите продукти в търговската сделка, се увеличава с почти 300% в сравнение с месец по-рано и вероятно ще нараства с увеличаването на реколтата в САЩ.