EС и Великобритания навлизат в ключова седмица на преговори

Двете основни пречки остават риболова и правилата за държавна помощ

09:48 | 28 септември 2020
Обновен: 10:01 | 28 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство и Европейският съюз започват ключова седмица от преговорите за Brexit, като 27-те страни членки продължават да затягат исканията си по отношение изпълнението на всяко бъдещо търговско споразумение. Доверието на Брюксел в премиера Борис Джонсън се изчерпа заради опита му да пренапише миналогодишното споразумение за напускане, предава Bloomberg. 

Заключителният кръг от планираните дискусии между главния преговарящ от страна на ЕС за Brexit Мишел Барние и британския му колега Дейвид Фрост започва в Брюксел през утрешния ден. Официални длъжностни лица и от двете страни на преговорите изразяват предпазлив оптимизъм, че може да бъде постигната сделка.

Мишел Барние

Мишел Барние в Париж, 26 август. Снимка: Bloomberg

Ако двете страни постигнат достатъчен напредък до петък, то това би дало старта на двуседмичен период на интензивни дискусии - т.нар. „Брюкселски тунел", който ще има за цел да изглади детайлите навреме за срещата на върха на лидерите на ЕС на 15 октомври - крайната дата за сключване на сделка.

При сценарий, че не бъде постигнат напредък тази седмица, е почти сигурно, че Великобритания ще излезе от единния пазар на ЕС в края на годината без търговско споразумение. Подобно развитие на събитията потенциално ще се отрази негативно на отношенията с 27-те страни членки. Бизнесът и потребителите ще трябва да се борят с допълнителни разходи и пазарни смущения, след като квотите и митата се връщат за първи път от едно поколение насам.

Двете основни пречки пред споразумението остават европейските правила за отпускане на държавна помощ и достъпа на европейски риболовните лодки до британските води. 

Според две европейски длъжностни лица съмненията относно готовността на Джонсън да се придържа към обещанията, които той е направил преди година, само са добавили допълнителна трудност и несигурност за сключването на сделка.

Борис Джонсън

Борис Джонсън излиза от Даунинг Стрийт, 22 септември. Снимка: Bloomberg

Законопроектът за вътрешния пазар на британския премиер, който нарушава някои от договорените спогодби, цели да предотврати митническия контрол на остров Ирландия -  ход, който Лондон призна, че е в разрез с международното право.

Представители от ЕС коментират, че несъгласието може да бъде изгладено, или да се превърне в обект на отворени дискусии, ако двете страни постигнат търговско споразумение без мита и квотиквота. Но блокът заплаши Джонсън със съдебни действия, освен ако правителството не измени или оттегли изцяло законопроекта до средата на тази седмица. Спорът хвърли сянка върху преговорите за Обединеното кралство и бъдещите отношения на ЕС в областта на търговията и сигурността, заявиха двамата запознати европейски служители.

Двете страни ще се опитат да изгладят нещата днес следобед, когато министърът на британския кабинета Майкъл Гоув и вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович ще проведат отделни разговори за изпълнението на протокола за Северна Ирландия, въпреки че последната дума по тази точка ще имат Дейвид Фрост и Мишел Барние.

Противоречието около законопроекта за вътрешния пазар убеди ЕС, както и много европейски държави, че в сделката трябва да има по-силен механизъм за „управление“, коментират запознатите лица. ЕС не желае да приеме ангажиментите на Великобритания на доверие, а иска да ги направи правно обвързващи и да ги придружи с ясни санкции, за да попречи на Джонсън да ги наруши едностранно в бъдеще.