Тази зима ще се карат ски в австрийските Алпи, но партита са забранени

Туристите ще трябва да спазват дистанция от един метър и даносят маски в зоните около лифтовете

18:13 | 24 септември 2020
Обновен: 18:13 | 24 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ски курортите в Австрия ще се отворят отново тази зима, но туристите и феновете на зимните спортове ще трябва да се справят без обичайните купони извън пистите, съобщава Bloomberg.

В опит да се предотврати избухването на нови огнища на коронавирус, които успяха да помрачат последния зимен сезон, ресторантите и баровете ще имат право да обслужват само седящи клиенти, заяви днес австрийският канцлер Себастиан Курц. Канцлерът също така призова австрийците да окажат съдействие за намаляване на броя на инфекциите, които през последните дни доведоха до предупреждения за пътуване от европейските съседи.

„Стотици хиляди работни места пряко или косвено зависят от туризма“, заяви австрийският канцлер. По думите на Себастиан Курц за всички фенове на зимните спортове едно нещо е ясно - ще има забавление по пистите, но не и извън тях.

Съобщавайки лично за отварянето на зимните курорти Курц подчерта важността на туризма, който представлява около 15% от австрийската икономика. Новите мерки са насочени и към контрол на щетите.

Канцлерът е под натиск да спаси ски сезона, след като относително либералните мерки тази пролет причиниха свръхзаразяване на Covid-19 в курорта Ишгъл в Тирол. В сряда потърпевши започнаха съдебни действия срещу правителството на Курц.

Ограниченията по отношение купоните и нощния живот, които допринасят само за 3% от общите приходи от ски туризъм, са се оказали основна предпоставка за бума на заразени в Ишгъл.

Австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер обяви и други мерки, включително:

- От туристите се изисква да спазват минимално дистанция от един метър и да носят маски в зоните на струпване на хора и лифтовете, като концесионерите на писти трябва да ограничат капацитета;
- Ски инструкторите, както и персоналът на хотели, ресторанти и лифтове ще бъдат тествани редовно;
- Ресторантите ще трябва затварят в 1:00 часа.  

Неотдавнашният ръст на новите случаи на коронавирус в Австрия накара страните, сред които Германия, Нидерландия, Дания и Белгия, да насърчат туристите да стоят далеч от някои региони на австрийската държава, включително столицата на Тирол Инсбрук и региона Форарлберг, граничещ с Швейцария.