Алексей Навални е изписан от берлинската болница, има шанс за пълно възстановяване

Въпреки това е твърде рано да се преценят потенциалните дългосрочни ефекти от тежкото му отравяне

14:22 | 23 септември 2020
Обновен: 14:23 | 23 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерът на руската опозиция Алексей Навални може да се възстанови напълно от отравянето си с нервния агент от групата на "Новичок", смятат лекари от клиниката в Берлин, където той беше лекуван преди изписването му във вторник, съобщава Bloomberg.

"Въз основа на напредъка на пациента и текущото състояние, лекуващите лекари вярват, че е възможно пълно възстановяване", заявиха от клиниката Шарите в сряда в съобщение по имейл. Въпреки това по думите на лекарите е твърде рано да се преценят потенциалните дългосрочни ефекти от тежкото му отравяне.

Атаката срещу Навални миналия месец създаде напрежение между руския президент Владимир Путин и Европейския съюз, чиито отношения вече бяха обтегнати по други въпроси, като например войната в Източна Украйна. Френският президент Еманюел Макрон нарече отравянето на Навални опит за убийство, а германският канцлер Ангела Меркел и други лидери поискаха от Русия да изясни инцидента, след като Берлин се консултира със своите съюзници от ЕС и НАТО за това как да реагира.

Две независими лаборатории в Швеция и Франция потвърдиха, че Навални е бил отровен с „Новичок“, а Организацията за забрана на химическите оръжия е взела собствена проба за тестване, сочи информация на германското правителство.

Русия казва, че няма доказателства, че Навални е бил отровен и няма основание да започне разследване. Кремъл отхвърля твърденията, че е имал някаква роля в разболяването на Навални. В разговор с Макрон на 14 септември Путин предположи, че опозиционният лидер може да се е отровил, след като сам е произвел „Новичок“, съобщава вестник Le Monde.

В публикация в Instagram късно във вторник Навални беше саркастичен по отношение на твърдението на Путин: „Това е добра теория. Мисля, че заслужава най-задълбочено внимание. Да умра в болницата в Омск и да се озова в моргата в Омск, където щяха да определят причината за смъртта като „той е живял достатъчно дълго“- това беше целта на моя хитър план. Но Путин ме надигра. В крайна сметка прекарах 18 дни в кома като глупак, но без успех ".

44-годишният Навални беше първоначално хоспитализиран в сибирския град Омск, където самолетът, с който пътуваше, кацна аварийно, след като той се почувства зле. Той беше преместен за лечение в Германия по настояване на семейството му.

Навални беше лекуван в продължение на 32 дни в Шарите - 24 от които прекарва в реанимация. Германските власти засилиха сигурността на Навални този месец, за да предотвратят по-нататъшни покушения срещу него, съобщи списание Der Spiegel.

Съюзниците на Навални заявиха, че той планира да се върне в Русия, след като се възстанови напълно.