Гутериш: Светът трябва да предотврати избухването на нова Студена война

Генералният секретар на ООН откри годишната сесия на Общото събрание

18:16 | 22 септември 2020
Обновен: 18:16 | 22 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Светът трябва да направи всичко възможно, за да предотврати избухването нова Студена война, предупреди генералният сектретар на ООН Антониу Гутериш, откривайки Общо събрание, по време на което се очаква да доминира търговският конфликт между САЩ и Китай, както и пандемията от Covid-19, предава BBC.

Генералният секретар Антониу Гутериш заяви, че светът се движи в "опасна посока", визирайки пропастта, създадена от "двете най-големи икономики".
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, така и китайският му колега Си Дзинпин ще говорят по-късно, като тазгодишното събрание се провежда предимно виртуално.

Обикновено централата на ООН е пълна със световни лидери и техни представители, които използват случая, за да обсъдят своите постижения и своите съперници.

Но вместо това лидери като американския и китайския президент ще изнесат предварително записани речи.

В обръщението си в сградата на ООН в Ню Йорк Гутериш заяви, че "нашият свят не може да си позволи бъдеще, в което двете най-големи икономики разделят света - всяка със свои собствени търговски и финансови правила и собствени капацитети за интернет и изкуствен интелект."
САЩ и Китай са в конфликт по редица въпроси - от търговията до пандемията.

По повод избухването на вируса генералният секретар коментира, че "пандемията е криза, каквато никога сме виждали. Но е и криза, която виждаме и ще виждаме под различни форми отново и отново. Covid-19 е не само зов за събуждане - това е генерална репетиция на света за бъдещите предизвикателства."