Иран се подигра с намеренията на САЩ за преустановяване на санкциите срещу ислямската република

Техеран заплаши да запали всички американски военни гарнизони в Персийския залив, ако Вашингтон започне офанзива в региона

20:05 | 21 септември 2020
Обновен: 21:16 | 21 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Хосейн Салами. Снимка: Bloomberg
Хосейн Салами. Снимка: Bloomberg

Иран се подигра с намеренията на САЩ за принудително преустановяване на санкциите срещу Техеран от страна на ООН и заяви, че ще запали военните гарнизони на Вашингтон в Персийския залив, ако Белият дом започне военна офанзива в региона, съобщава Bloomberg,

„На земята имаме хиляди войници, които могат да окупират и опожарят всички американски бази в региона, ако започнат да се активизират“, заяви генерал Хосейн Салами, командир на Корпуса на гвардейците на ислямската революция - най-мощният и влиятелен клон на иранските въоръжени сили, в интервю пред иранската държавна телевизия Channel One. Американската армия е "изтощена и няма силата да започне сухопътна война с Иран", добави още Хосейн Салами

Коментарите дойдоха часове преди САЩ да се опитат официално да се позоват на разпоредба от ядрената сделка от 2015 г. за "обратно връщане" на санкциите. САЩ се оттеглиха от споразумението преди две години. Сегашният ход се разглежда като опит да се заличат и последните останали точки от споразумението.

Планът, който идва в навечерието на Общото събрание на ООН, задълбочи пропастта между САЩ и повечето други западни държави, включително европейските им съюзници, според които оттеглянето от международното споразумение премахва и възможността Белият дом да използва негови разпоредби.

"Дори и да се преустановят санкциите, това са халосни патрони", заяви генерал Хосейн Салами късно в събота. „Ще предприемем действия, ако правата ни бъдат нарушени в рамките на ядрената сделка. Ние не се страхуваме от блъфове, заплахи или сплашвания", добави още иранският генерал

Отношенията между САЩ и Иран се намират в най-лошото им положение от Ислямската революция през 1979 г. През последните две години допълнително напрежение беше причинено и от кризата в сигурността, предизвикана от оттеглянето на Тръмп от ядрената сделка и завършила с убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани през януари.

Миналия вторник Тръмп написа в Twitter, че отговорът на САЩ срещу всяка атака от страна Иран ще бъде „1000 пъти по-голям“.

... причинени в продължение на толкова много години. Всяка атака от страна на Иран под каквато и да е форма срещу САЩ ще бъде посрещната с атака срещу Иран, която ще бъде 1000 пъти по-голяма по мащаб!


Генерал Хосейн Салами окачестви заплахата на Белия дом като „невероятно преувеличение“. Иранският високопоставен военен служител отхвърли докладите, че Иран планира да убие посланика на САЩ в Южна Африка като отмъщение, определяйки подобно действие като„нелепо и смешно“. По думите на Салами Иран няма да предприеме действия срещу хора, които не са участвали в убийството на Солеймани.

Коментарите на генерал Салами дойдоха в рамките на минути, след като външният министър Мохамад Джавад Зариф се подигра с призивите на САЩ за преустановяване на санкциите.

„Това е пропаганден трик. Няма резолюция за връщане на санкциите“, заяви Зариф в интервюто по иранската държавна телевизия, добавяйки, че държавният секретар Майк Помпео все още„ чака филмът за ядрената сделка да излезе, за да разбере какво всъщност представлява ядрената сделка “.

САЩ твърдят, че всички резолюции на ООН срещу Иран, които са били в сила преди сделката от 2015 г.,  от забрана за сделки с оръжие до ограничения върху разработване на балистичните ракети от Техеран и обогатяване на уран - ще влязат в сила от полунощ в събота. За да се наложат тези мерки, дори ако страни като Русия и Китай изберат да ги пренебрегнат, САЩ биха могли да използват наказателни механизми като вторични санкции срещу спедиторите, застрахователните организации и банковите институции и дори могат да заплашат с блокиране на морските търговски маршрути.

Мохамад Джавад Зариф заяви, че този нов рунд на санкции ще окаже практически нулево въздействие върху икономиката на Иран. Срещу иранската икономила се прилагат множество санкции от страна на САЩ на фона на короновируса. Ефектът на нови потенциалнисанкции ще бъде предимно психологически.