Италия се стреми към икономическо възраждане със средствата от европейския фонд

Насърчаване на технологичното развитие и преодоляване на социалното неравенство са сред целите на Рим

17:35 | 14 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Federico Bernini/Bloomberg
Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

Един от основните мотиви при постигането на споразумение за европейския възстановителен фонд на стойност 750 милиарда евро беше избягването на продължителна депресия в Италия, която може да разпокъса еврозоната, пише The Wall Street Journal. 

За Европа сега много неща зависят от това дали Италия може да намери полезен начин да похарчи своята част от фонда: приблизително 200 милиарда евро, еквивалентни на 236,95 милиарда долара, под формата на безвъзмездни средства от Европейския съюз и евтини заеми. Добрите инвестиции, които помагат на италианската икономика да расте, могат да насърчат преодоляването на дългогодишната стагнация в страната. Липсата на съживяване при растежа обаче може да натовари Рим с още повече дългове. 

Пред последните дни италианското правителство започна да оформя плана си. Това е предизвикателство за управляващата коалиция от популисти и традиционни партии в страна, чиито жители имат слабо доверие към политическата си класа след годините ѝ неуспех да обърне икономическите спадове. 

„Трябва да бъдем смели. Това е моментът да преоткрием Италия “, заяви премиерът Джузепе Конте в Рим в петък. „През следващите месеци страната ще бъде изправена пред сложни предизвикателства, но ние имаме безпрецедентна възможност“, отбеляза още той.

Изминаха години, откакто италианското правителство можеше да изготвя мащабни инвестиционни планове. Тежките национални дъгове на страната, наследени най-вече от разточителството през 80-те години на миналия век, накараха Рим да се придържа към ограничени бюджети през последните 25 години. Ниските публични инвестиции оставят Италия зад други страни в сфери като висшето образование и инфраструктурата. 

Италианското правителство иска да използва средствата от ЕС, за да насърчи внедряването на дигитални технологии в страната, да подсили технологичните иновации и за да увеличи използването на възобновяема енергия. Рим също така иска да инвестира в здравната и образователната система на страната, както и да насърчи някои инфраструктурни проекти и да намали социалното неравенство. Правителството планира да проведе разговори с представители на бизнеса, работни синдикати и други части на италианското общество, преди да изготви списък с конкретни проекти, в които да инвестира. 

Когато коронавирусната пандемия удари Италия в началото на 2020 г., превръщайки страната в първото голямо огнище извън Азия, тя вече беше слабото звено на европейската икономика. Страната все още не е възстановила брутния си вътрешен продукт до нивото му от преди глобалната финансова криза от 2008 г. Само Гърция, която изпадна в тежка дългова криза, претърпя по-голям икономически спад през миналото десетилетие. 

Финансовата нестабилност отдавна пречи на Италия да използва фискалната си политика в подкрепа на растежа. Правителството в Рим се опасява, че инвеститорите ще се оттеглят от италианските облигации, ако страната има огромни бюджетни дефицити. 

Италия настояваше ЕС да създаде общ фонд за възстановяване - идея, която спечели ключова политическа подкрепа от Франция и по-късно беше подкрепена от Германия. Париж и Берлин видяха рисковете за бъдещето на еврото и ЕС, ако Италия не успее да се възстанови от криза за втори път в рамките на десетилетие. Опасността беше отчасти политическа: италианското обществено мнение беше проевропейско, но стана много по-критично към блока, като значителен брой гласоподаватели се обърнаха към скептично настроените спрямо ЕС партии.

Европейският фонд за възстановяване ще бъде покрит отчасти чрез бъдещите национални вноски към бюджета на блока, както и чрез издаването на съвместни европейски облигации. В дългосрочен план страните ще платят повечето от средствата на своя територия, но Германия и други северноевропейски държави ще платят повече средства, отколкото ще получат, докато Италия и някои южни държави ще получат повече, отколкото ще платят. 

Преди да подобри своя дългосрочен темп на растеж, Италия трябва да се възстанови от икономическия удар, причинен от пандемията и строгите мерки, които страната наложи срещу разпространението на заразата през пролетта. Брутният вътрешен продукт на Италия се сви с 13% през второто тримесечие, което след оскъдния растеж през последните две десетилетия означава, че италианската икономика се свива до размера, който е имала през 1993 г., посочва Италианската централна банка. 

Хронично слабият икономически растеж на Италия - дори в сравнение с други европейски страни, чиито икономики растат бавно, се корени в забавящия се растеж на производителността в италианския бизнес сектор, казват икономисти.

Повечето експерти освен това са съгласни, че публичният сектор се нуждае от основен ремонт, ако Италия иска да възроди икономическата сила, която някога е имала.