Парламентът в Перу одобри процедурата по импийчмънт срещу президента

Мнозинството депутати искат да отстранят президента от длъжност поради подозрения в корупционна афера

11:37 | 12 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg
Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg

Парламентът в Перу гласува започването на процедура по импийчмънт срещу президента Мартин Вискара по подозрение в корупционна афера. Причината за откриването на процедурата е „морална неспособност“ на Вискара да заеме поста, като за одобряване на процедураха са необходими 52 гласа, съобщава Die Zeit.

Вискара заяви в телевизионно обръщение, че "няма да подаде оставка или да избяга". „За" гласуваха 65 депутати, 36 се обявиха „против“, а 24 се въздържаха по време на гласуванато в опозиционно доминирания парламент.

Преди това на депутатите бяха представени аудиозаписи с разговори за разследването на правителствени договори в размер на около 50 хил. долара, сключени с певеца Ричард Сиснерос.

Президентът спомена за "заговор срещу демокрацията". Сега той трябва да се яви на среща, свикана в рамките на до десет дни, и да докаже невинността си. Вискара смени премиера и няколко министри в средата на юли, след като големият брой на коронавирусните инфекции в страната и икономическата криза натежаха върху популярността му.