Google блокира предложенията за търсене в опит да спре изборната дезинформация

Търсачката ще премахне и твърденията за участие в изборите в САЩ от предложенията

22:09 | 10 септември 2020
Обновен: 23:00 | 10 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Google заяви, че ще блокира някои предложения за автоматично попълване при търсене, за да спре разпространението на онлайн дезинформацията по време на президентските избори в САЩ през ноември, предава Bloomberg. 

Функцията за автоматично попълване на най-голямата търсачка в света редовно препоръчва пълни изречения, след като потребителите започнат да пишат думи. Компанията заяви в четвъртък, че ще премахне автоматичните предложения, които биха могли да се тълкуват за или против кандидат или политическа партия.

Освен това Google заяви, че ще премахне от функцията за автоматично попълване твърдения за участие в изборите - за методите на гласуване, изискванията, статуса на местата за гласуване и сигурността на изборите.

Например, ако въведете „може да гласувате“ в търсачката на Google, системата може да предложи пълно изречение, което включва подвеждаща или неправилна информация. Въвеждането на тези три думи в Google в четвъртък даде пълната фраза „Можете да гласувате за социализма“ като най-препоръчвана. 

„Смятаме, че това е най-отговорният подход, особено когато става въпрос за избори“, каза Дейвид Граф, старши директор на глобалната политика и стандарти в Google.