Икономиката на Сърбия отчете най-големия си спад от над 20 години

Сръбската икономика се свива с 6.4% през второто тримесечие заради строгите ограничения срещу коронавируса

17:10 | 31 август 2020
Обновен: 17:10 | 31 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloombergs
Президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloombergs

Сръбската икономика отчита най-големия си спад от близо 21 години насам. Икономиката на балканската държава се свива с 6.4% на годишна база през второто тримесечие на тази година, след като през първото регистрира ръст от 5.1%, съобщава Trading Economics.

По този начин Сърбия регистира най-дълбокия си икономически спад от последното тримесечие на 1999 г. заради строгите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, които бяха въведени през март.

Потреблението на домакинствата през изминалото тримесечие се срива с 8%, след като през първото тримесечие на 2020 г. се повиши с 3.2%. В допълнение, растежът на държавните разходи се забавя до 8.9% спрямо 11.8% през първите три месеца на тази година.

Сръбският износ на стоки и услуги се понижава драстично с 20.7%, докато през първото тримесечие спадът бе от 3%. Вносът в Сърбия намалява с 19.3%, а през предходното тримесечие спадът бе 8.1%.

В началото на юли в Сърбия избухнаха масови протести заради плановете на президента Александър Вучич да върне полицейския час в столицата Белград заради ръста на случаите на коронавирус в страната. В първия ден от демонстрациите протестиращи нахлуха за кратко в сградата на парламента. Няколко поредни дни протестите бяха съпровождани от насилие и сблъсъци с полицията.