Шиндзо Абе е напът да подаде оставка заради влошено здраве

Абе е най-дълго управлявалият премиер на Япония

09:15 | 28 август 2020
Обновен: 09:59 | 28 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският премиер Шиндзо Абе реши да подаде оставка поради здравословни причини, съобщиха националната телевизия NHK и други местни медии, цитирани от Bloomberg.  

Очаква се Абе да даде пресконференция в петък с повече информация за здравето си. 

65-годишният премиер е посетил Университетската болница “Кейо” два пъти през последните две седмици, казвайки на репортери, че се подлага на тестове, за да поддържа здравето си.  

Въпреки че правителството предоставя малко подробности, местните медии твърдят, че той действително е подложен на лечение заради улцерозен колит - хронично храносмилателно заболяване, което го принуди да се оттегли като премиер през 2007 г.  

По-късно той се завърна като министър-председател през 2012 г., за да стане най-дълго управлявалия премиер на Япония.  

Сред възможните наследници на Абе е главният секретар на кабинета Йошихиде Суга. Той е дясната ръка на Абе, откакто зае поста през 2012 г.. Суга може да бъде избран за заместник, ако премиерът отстъпи внезапно.  

Министърът на финансите Таро Асо е също и заместник министър-председател и може да заеме поста. Асо е част от вътрешния кръг на Абе и отслужи неуспешна година на поста министър-председател през 2008-2009 г., в края на която опозиционната Демократическа партия отбеляза безпрецедентна победа на изборите над Либерално-демократическа партия.  

Шигеру Ишиба, бивш министър на отбраната, е фаворитът сред избирателите, който да поеме поста. Той подкрепи икономически политики, смятани за по-популистки от тези на Абе, и каза в интервю през април, че твърде много богатство се натрупва в ръцете на акционери и собственици на компании.