American Airlines ще съкрати 19 хил. души, ако не се удължи помощта от правителството

Авиокомпанията настоява мерките за запазване на заетостта в авиационния сектор да продължат и след 1-ви октомври

20:30 | 25 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

American Airlines Group ще съкрати 19 хиляди служители, ако програмата на правителството за запазването на заетостта в авиационния сектор приключи, както е планирано, на 1-ви октомври. Подобен ход ще доведе до освобождаването на 30% от персонала на авиокомпанията от началото на пандемията, която предизвика драстичен спад на полетите, съобщава Bloomberg.

Близо 17 500 служители ще бъдат пуснати в отпуск, което означава, че те могат да бъдат върнати обратно на работа, когато условията се подобрят. А 1500 души ще бъдат съкратени, както бе предварително обявено, отбелязва авиокомпанията в своя официална позиция.

American Airlines е първата голяма авиокомпания, която разкри степента на намаляването на операциите, за да се приспособи към броя на пътниците, който отчита спад от 70% на годишна база.

Компанията обяви, че ще съкрати още хиляди служители след 30-ти септември, когато изтича финансовата помощ от държавата за запазването на заетостта. Дебатът по темата в Конгреса за удължаването на програмата на правителството за запазването на заетостта в авиокомпаниите с шест месеца, чиято стойност е 25 млрд. долара, е в застой. От American Airlines твърдят, че недоброволните съкращения на служители могат да бъдат избегнати, ако правителството удължи програмата. 

„Днес отправихме най-трудното послание“, обясняват относно съкращенията изпълнителният директор на компанията Дъг Паркър и президентът Робърт Айзом в писмо до служителите.