Японският износ се свива рязко въпреки възстановяването на търговията с Китай

Перспективите пред японската икономика зависият от справянето с пандемията

14:37 | 19 август 2020
Обновен: 14:51 | 19 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Коронакризата все още спъва силно външната търговия на Япония, но спадът леко се забавя. Износът на третата най-голяма икономика в света се понижава с 19,2% през юли на годишна база, съобщава Die Zeit на база на информация от Министерството на финансите в Токио в сряда.

Средната прогноза на анализаторите бе за малко по-силен спад. Той е по-слабо изразен и в сравнение с предходния месец, когато намалява с една четвърт.

Вносът се свива с 22,3% на годишна база. При него обаче изходящата тенденция се ускорява в сравнение с предходния месец. Вносът дава индикация за силата на вътрешното потребление.

Търговският баланс показа малък излишък в износа от 11,6 милиарда йени (около 92 милиона евро). Износът за Европейския съюз и САЩ продължава да намалява рязко, въпреки че спадът в износа за САЩ е значително по-нисък в сравнение с предходния месец. Японският експорт за основния търговски партньор Китай се увеличава за първи път през тази година.

Още по темата

Япония регистрира рекорден спад на икономиката

Междувременно Япония отчита рекордно икономическо свиване през второто тримесечие, като перспективите за възстановяване сега зависят от това колко бързо може да се овладее пандемията.

Третата най-голяма икономика в света се свива с 27.8% през трите месеца до юни спрямо първото тримесечие на 2020 г., като извънредното положение и блокирането на основните експортни пазари натежаха на потребителските разходи, производството и износа.

До пандемията най-лошото тримесечие за икономиката на Япония е от 1955 г. по време на световната финансова криза, когато брутният вътрешен продукт се свива с около 18%. Сега, след три поредни тримесечия на спад, икономиката се сви отново до размера си след цунамито през 2011 г. и ядрената катастрофа.

Според японския център за икономически изследвания възстановяването на икономиката на Япония ще е бавно след спад с 6.8% през текущата фискална година до март 2021 г., като факторите, който тежат най-много на растежа са засегнатите от пандемията външни пазари, включително САЩ.