Кои са местата в Европа без Covid-19, подходящи за почивка?

В части от Гърция, Хърватия, Унгария, Естония и Финландия липсва притеснението за зараза

13:47 | 15 август 2020
Обновен: 13:52 | 15 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Случаите на заболели от коронавирус в цяла Европа се покачват, но има някои региони, които все още остават пощадени от заразата. В някои от тях не са регистрирани нови случаи на COVID-19 в последните две седмици, а Европейският център за контрол и превенция на болестите публикува карта, от която става ясно, че части от Гърция, Хърватия, Унгария, Естония и Финландия предлагат почивка, която не включва притеснението, че можем да се заразим с коронавирус, пише Dnes.bg 

В някои части на Гърция, която се оказа изключително популярна след летовниците из цяла Европа тази година, все пак отбелязват ръст на заразените от COVID-19. Сред тях са и някои острови, които бяха пощадени през първия етап от пандемията. Но североизточната част на континентална Гърция, притисната към Албания, е една от "зелените зони". Районът Епирос включва атрактивния град на Йонина на езерото Памвотис, някои грандиозни планински пейзажи, а крайбрежието край Парга може да се похвали със скален венециански замък.

Още по-нататък по Адриатическо море, дълъг участък от залива на Кварнер в Хърватия, също е оцветен в тюркоазено синьо, което значи, че там няма нови случаи на COVID-19. За да се стигне до него обаче трябва да се мине или през Риека, или през Задар, но нито един от тези градове не е маркиран като безопасен участък. Основният живописен акцент е националният парк Плитвишки езера, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1979 г.

В Унгария има две "зелени зони" - североизточно и югозападно от столицата Будапеща, която е лесната точка за достъп. Нито една от тези зона обаче не е особено популярна за туристите, въпреки че североизточният регион се намира Егер, известен с виното от кръв на бикове.

Най-много територия, свободна от COVID-19, има в Естония. Прочетете повече за нея на сайта на Dnes.bg.