SoftBank създава компания за управление на активи, която ще инвестира в технологии

Звеното ще разполага с около 555 млн. долара капитал

13:00 | 11 август 2020
Обновен: 13:07 | 11 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основателят на SoftBank Group Масайоши Сон заяви, че създава компания за управление на активи, която ще инвестира в публично търгувани акции, включително на най-големите технологични компании в света, предава Bloomberg.  

Сон каза, че звеното ще разполага с около 555 милиона долара капитал и вече е започнало да инвестира. Сред вече закупените акции са на Apple, Amazon и Facebook.  

Сон премества фокуса на японския конгломерат от телекомуникационната индустрия към инвестиционните дейности. Той създаде Visiona Fund с капитал от 100 милиарда долара, за да инвестира в частни стартъпи като Didi Chuxing и Coupang. Усилията за управление на активи са част от тази промяна. 

„Ние насърчаваме информационната революция. Това е целта на нашата компания”, каза Сон, който лично ще притежава 33% от компанията за управление на активи.  

Сон направи изявлението, след като SoftBank се възстанови от рекордна загуба и постигна печалба за второто тримесечие. 

Нетните ѝ приходи достигнаха 1,26 трилиона йени (11,8 милиарда долара) за трите месеца, приключили на 30 юни в сравнение със загуба от 1,44 трилиона йени три месеца по-рано, съобщи базираната в Токио компания в изявление във вторник.