В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дигиталната икономика е начин България да привлече инвестиции

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, В развитие, 03.08.2020

14:30 | 3 август 2020
Обновен: 17:05 | 3 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Инвестициите в дигиталната икономика могат да бъдат насочени към знания, умения, отдалечена комуникация. Ако искаме да сме конкурентоспособни в световен мащаб, трябва да заложим на това. Дигиталната икономика е единственият начин за малка държава  като България да стане атрактивна дестинация. Това мнение изрази Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"В рамките на конференцията "България като нова ниършоринг дестинация" за първи път се събират толкова чуждестранни камари, които дават своите препоръки как да станем атрактивна дестинация".

Сред преимуществата на България гостът отличи и географската позиция, както и факта, че страната е член на Европейския съюз, а към тях добави грамотността и таланта на младите хора. Недостатъците, според него, се коренят в това, че няма държавна политика в областта на привличането на чуждестранни инвестиции. "Като предимство се изтъква ниската данъчна ставка, но това не е достатъчно", допълни той.

"В много държави Агенцията за инвестиции има съвсем различна роля сама да определя политиката си, има бюджет, а у нас това не е така".

Иванов посочи, че България има положителен имидж по отношение на хората, като това по думите му е всичко в дигиталната икономика.

Той e убеден, че инвеститорите търсят предвидимост, както и действаща и неселективна правораздавателна система, която да функционира ефективно и бързо. "Това гарантира защита на инвестициите", се обоснова той.

"Холандия и Ирландия имат предвидима правораздавателна система, близка до англосанксонската".

Относто върховенството на закона като критерий Петър Иванов отбеляза, че е важна приложимостта на законите. Според него е необходимо да има разделение на властите.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.