Купувачите се насочват към онлайн пазаруването по-бързо от очакванията

Компаниите за разплащания са изненадани от бързия преход към онлайн пазаруване

21:30 | 3 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Компанията Saltopia, която продава различни видове морска сол, отдели девет години, в които продаваше продуктите си почти само на специализирани магазини и доставчици на храни. Когато тези бизнеси затвориха заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, фирмата не загуби повече време и направи преход към онлайн търговията, пише Bloomberg в свой анализ.

„Търговските вериги и специализираните магазини затвориха. С това спря и нашият бизнес“, коментира главният директор на фирмата Кимари Сантяго. „Но тогава си казах, че е време целият ни бизнес да измести фокуса си към директни продажби за потребителите и да намерим начин да увеличим възможно най-много продажбите ни онлайн“, обяснява той.

Милиони собственици на бизнеси като Сантяго направиха подобни изводи по време на коронакризата и поради това компаниите, които обработват онлайн разплащания, са във възход.

PayPal Holdings отчита ръст от близо 30% на новите активни потребители на основните си пазари, които използват четири или повече пъти услугата в рамките на десет дни. Това съобщи базираната в Сан Хосе компания преди седмица.

„Хората скачат с двата крака във водата по отношение на това начинание, а не си потапят пръстите първо“, коментира главният изпълнителен директор на PayPal Дан Шулман.

Акциите на PayPal поскъпват с над 80% от началото на тази година. Така компанията се превръща в една от най-добре представящите се в S&P 500.

При компанията Global Payments приходите от обработването на онлайн разплащания се увеличават до 25% от общите приходи на фирмата. „Това винаги е бил планът ни. Но смятахме, че ще се изпълни през следващите две години“, обяснява главният изпълнителен директор на Global Payments Джеф Слоан.