Eвропейският жилищен пазар индикира край на резкия спад

Ипотечното кредитиране в еврозоната се възстановява през май

20:03 | 23 юли 2020
Обновен: 20:08 | 23 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Когато държавите в Европа блокираха икономиките си, за да ограничат разпространението на коронавируса, това доведе до замразяване и на повечето жилищни пазари в региона заради невъзможността за физически огледи и за организиране на ипотека, пише FT в свой анализ.

Има индикации обаче, че резкият спад е приключил.

Ипотечното кредитиране в еврозоната се възстановява през май след свиването през март и април, пише Investor.bg. Въпреки че банките от еврозоната отчитат рязък спад на търсенето на ипотеки през второто тримесечие, според последното проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) повечето банки прогнозират, че търсенето ще се възстанови през третото тримесечие.

Консултантската компания Oxford Economics изчислява, че цените на жилищата падат през второто тримесечие спрямо първото във всички големи европейски икономики. Агентите по недвижими имоти и централните банкери обаче твърдят, че обемите от сделки се възстановяват.

Анатоли Аненков, икономист в Société Générale, коментира, че голяма част от забавянето през второто тримесечие е било временно. Това предполага, че пазарът на жилища досега е избягал от най-лошото въздействие на пандемията - за разлика от финансовия крах през 2008 г. и последвалата дългова криза в еврозоната, когато това беше първопричината за много проблеми.

„Въпреки че природата на тази криза е напълно различна от тази от 2008 г., разбира се, жилищните трансакции и търсенето на ипотеки намаляха много, когато коронавирусът удари - особено по време на карантината, когато хората не можеха нито да гледат жилища, нито да организират получаването на ипотека“, казва Пабло Ернандес де Кос, управител на испанската централна банка.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.