Путин се отказва от целта Русия да стане икономическа сила

Кремъл постави нови амбициозни цели за изпълнение до 2030 г., но според експерти част от тях отново са нереалистични

17:25 | 21 юли 2020
Обновен: 17:25 | 21 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Bloomberg
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

През май 2018 г. президентът Владимир Путин си постави амбициозната цел Русия да бъде сред петте най-големи икономики в света до 2024 г. Две години на стагнация по-късно изглежда, че руският президент тихо се отказва от целта, пише Bloomberg в свой анализ.

Зададената тогава цел бе политически ход, чрез който Путин се опита да увеличи рейтинга си по време на последния си мандат. Но проведения през този месец референдум му дава възможност да се кандидатира за още два мандата след 2024 г. и по този начин се премахва част от неотложността за повишаването на жизнения стандарт в страната.

„Целите трябва да са реалистични и постижими. Това ни води винаги“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на пресконференция пред репортери.

Очакванията са икономиката на Русия да се свие с 6.6% през тази година, а възстановяването през следващата година да бъде слабо.

По показателят паритет на покупателната способност, които Путин използва като основа за целта си, Русия може да изпревари Германия, за да стигне до петото място в световната ранглиста през тази година, но ще падне обратно на шесто място през 2021 г. според Международния валутен фонд.

Редица други амбициозни цели, които бяха заложени в програма за инвестиции и развитие на стойност 400 млрд. долара, са отложени за изпълнение до 2030 г., докато първоначалният срок бе 2024 г., става ясно от публикувано във вторник постановление на Кремъл. Целите включват намаляване на бедността наполовина и спирането на спада на доходите на домакинствата, което направи руснаците по-бедни спрямо периода преди анексирането на полуостров Крим от Украйна.

“Някои от целите изглеждаха прекалено амбициозни от самото начало, особено тази за нареждането на Русия сред водещите пет икономики в света“, обяснява София Донец, главен икономист в базираната в Москва Renaissance Capital.

Министър-председателят на страната Михаил Мишустин преди седмица обвини разпространението на коронавируса за решението за отлагане на националните проекти. Правителството управлява бюджетен дефицит, за да може да разпредели всички средства за пакета от икономически стимули за ограничаване на последствията от коронавируса. Все пак Кремъл засега не смята да използва средства от резерва в случай, че са необходими за справяне с по-голяма криза в бъдеще.

Политици от високите етажи на властта и анализатори отдавна са скептични относно способността на Русия да изпълни целите, тъй като страната има богата история с поставянето на амбициозни и конкретни цели, които са невъзможни за изпълнение. Новите поставени цели за 2030 г. не са изключение, като те включват утрояване на броя на зрителите на културни събития.