Анализатори: Рисковите активи навлизат в опасна зона през следващите месеци

Вече има предупреждения за наближаване на края на пазарните катализатори

18:26 | 20 юли 2020
Обновен: 18:27 | 20 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите може да се окажат твърде самодоволни и да не обърнат внимание на предстоящите рискове за пазарите през следващите няколко месеца, смятат стратезите на Morgan Stanley, RBC Capital Markets и Societe Generale SA, цитирани от Bloomberg.

Тъй като наближава краят на положителните катализатори, включително подобрената яснота за ситуацията благодарение на сезона на отчетите, новият фонд за възстановяването на Европейския съюз пък вече е ценообразуван, както и възможността за по-нататъшни фискални стимули в САЩ, се очаква благоприятната среда за рисковете активи да се промени, обясняват стратезите на Morgan Stanley.

От екипа на инвестиционната банка са предложили на инвеститорите да намалят експозициите си в смятания за опасен период през август и септември, както заради традиционно слабия сезон за акциите, така и заради наближаващите президентски избори в САЩ. Като фактор се изтъква и липсата на очаквания за положителни икономически изненади.

„През следващите два месеца положителните катализатори избледняват и се появяват краткосрочни рискове“, посочват анализаторите. Те препоръчват на инвеститорите да обмислят увеличаване на кешовите си наличности, както и да обърнат внимание на европейските активи, които е по-вероятно да се представят по-добре.

Рисковите активи се оказаха устойчиви дори на фона на продължаващата несигурност от въздействието на Covid-19 върху икономиката и общественото здраве, след като световните лидери се включиха с безпрецедентна фискална и парична подкрепа.

Индексът MSCI, следящ движението на световните акции, нарасна с около 43% от най-ниските си стойности от март насам. Индексът на волатилността на Cboe беше под 26 пункта при отварянето на търговската сесия в Ню Йорк в понеделник - доста далеч от пиковите си кризисни нива от над 80 пункта, макар че все пак остава над дългосрочните си средни нива от около 19,4 пункта.

Според стратега на RBC Capital Markets Ейми Силвърман пазарите могат да станат по-нестабилни през август поне в САЩ. Според нея рисковете включват по-малко подкрепящи фискални стимули, отколкото се очакваше по-рано, и спорове около мерките за подкрепа заради коронавируса - има опасност партийните разногласия да предотвратят изцяло предоставянето на нов пакет стимули.

„Мисля, че краткосрочната волатилност ще се повиши“, обяснява Силвърман.

В същото време главният валутен стратег на Societe Generale Кит Джукс смята, че инвеститорите трябва да обмислят пренасочването към активи убежища като йената и швейцарския франк.

„След грандиозна пролет за рискови активи сега препоръчваме да се мисли за повече защита“, подчертава Джукс.