Фед помага за V-образното възстановяване на пазарите, но не и на икономиката

Централната банка не може постоянно да запълва липсите в балансите на несъстоятелните компании или да заменя потребителското търсене

16:36 | 16 юли 2020
Обновен: 16:37 | 16 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Tasos Katopodis/Getty Images/Bloomberg
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Tasos Katopodis/Getty Images/Bloomberg

Въпросът дали Америка се насочва към V-образно, U-образно, W-образно или пък L-образно възстановяване интересува много инвеститори, имайки се предвид бързото възстановяване на фондовите пазари след удара от коронавируса, пише Financial Times.  

Гледайки по този начин на възстановяването обаче може да се пропусне част от неговата същина, смята експерт. Той посочва, че за разлика от 2009 г., нуждата в момента не е за заздравяване на банките от частния сектор - американските банки са по-здрави сега, което показаха и последните им отчети. Този път банката, към която инвеститорите трябва да насочат поглед, е Федералният резерв. 

Според анализатори на Deutsche Bank балансът на Фед ще се удвои през 2020 г. до 8,3 трилиона долара заради паричната подкрепа, която предостави. Фед отпусна тези средства, за да запази пазарите функциониращи и да предостави кредити за реалната икономика. Интервенциите на банката улесниха продажбите на огромни количества държавен дълг, което беше необходимо, за да се финансира фискалният отговор към пандемията. Това помогна да се преодолее икономическият удар от пандемията през март и насърчи последвалото възстановяване. 

“Множество данни предполагат, че икономиката се оттласква от дъното през април и се възстановява през май и юни”, посочи Лаел Брайнард, член на Управителния борд на Фед, по-рано тази седмица. Тя отбеляза, че нивото на безработица се понижава от 14,7% през април до 11,1% през юни, продажбите на дребно се повишават с 18% през май, а индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производствения сектор и сектора на услугите също отчитат ръст, навлизайки на територията на експанзията през юни. 

Проблемът е обаче, че възстановяването може да се охлади. „Някои индикатори, проследявани от Фед (включително данните за мобилността и заетостта в малкия бизнес), предполагат, че силните темпове на подобрение през май и първата половина на юни може да не се поддържат“, отбеляза Брайнард.

Новите огнища на коронавируса доведоха до връщането на някои мерки в Калифорния, Тексас и Флорида - трите най-големи щата по население. Междувременно САЩ се насочват към президентски избори тази есен. На фона на всичко това има още един проблем - границите на властта на Фед.

Забележителните действия на централната банка тази пролет доведоха до позитивен подем за икономиката. За Фед обаче ще бъде трудно да предостави мерки за подобно подобряване на нагласите скоро - вече сме на територията на частичните действия. Централната банка не може и постоянно да запълва липсите в балансите на несъстоятелните компании, да заменя потребителското търсене или да преотврати загубата на всички работни места. Дори фискалната подкрепа вероятно само ще отложи, но няма да премахне изцяло икономическата болка. 

За пример за всичко това могат да послужат авиокомпаниите. Тази пролет американските превозвачи получиха фискална подкрепа и поеха ангажимент да не съкращават служители до 1 октомври. През последните две седмици обаче Delta обяви, че 17 хиляди от нейните служители се освобождават за ранно пенсиониране, а United отправи предупреждения за временно отстраняване на 45% от служителите си в САЩ. 

Междувременно тази седмица банките JPMorgan, Wells Fargo и Citi обявиха, че заделят 28 милиарда долара за “лоши заеми” - което е над първоначалните очаквания. Това показва, че институциите се опасяват от задаваща се вълна на потребителски фалити. 
  
Банката е „подготвена за най-лошия сценарий“, тъй като „не знаем какво ще е бъдещето“, коментира Джейми Даймън от JPMorgan. Сценарият на Citi включва равнище на безработица, повишаващо се от 10-12% до 15-17%, както и рязък спад на брутния вътрешен продукт на САЩ. 

Действията на централната банка на САЩ могат да предизвикат V-образно възстановяване на фондовите пазари. Сами по себе си обаче те не могат да създадат устойчив растеж след това.