В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Огромните стимули "надуват" и енергийните пазари

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 15.07.2020

15:00 | 15 юли 2020
Обновен: 15:01 | 15 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Огромните стимули, които изливат европейските държави в икономиките, в момента не попадат в тях, а на пазарите, намирайки инвестиционни активи, които “надуват”. Ефектът от стимулите може да се прояви като негативен ефект на енергийните пазари. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

“В момента имаме изключително надценена стойност на емисиите на парникови газове, което няма никакво логично обяснение”, посочи Кискинов. 

Той отбеляза, че стимулите за европейските икономики, които все още не са отишли по предназначение, се влагат в активи със спекулативна цел или просто се инвестират в тях, докато бъдат насочени на друго място. 

По думите на Кискинов забързването на икономическата активност е само една надежда, а в момента върху икономиката се вижда ефектът от първата вълна на коронавируса, паралелно с втората вълна на заразата. 

Адвокатът отбеляза още, че на пазара на двустранни договори у нас няма сключена сделка за последните две седмици.

“Имаме надценени цени на емисиите на парникови газове, което означава, че те не отразяват на производството, а стават инвестиционен актив. Емисиите растат нагоре с драматичен темп, но производството върви надолу”. 

“Ако инвеститорите излязат от тези си инвестиции, цените ще тръгнат надолу, което веднага ще повлече пазара "ден напред" - ще настъпи изцяло нова действителност”, каза още експертът.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.