Домбровскис: България и Хърватия могат да влязат в еврозоната през януари 2024 г.

Членството ще направи двете страни по-привлекателни за инвестиции, заяви еврокомисарят

19:09 | 14 юли 2020
Обновен: 19:24 | 14 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Снимка: Gabriella Angotti-Jones/Bloomberg
Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Снимка: Gabriella Angotti-Jones/Bloomberg

България и Хърватия могат да се присъединят към еврозоната през януари 2024 г., заяви еврокомисарят Валдис Домбровскис, цитиран от Bloomberg. 

Миналата седмица двете страни членки на Европейския съюз бяха приети в чакалнята на еврозоната, където трябва да прекарат най-малко две години, за да покрият Маастрихтските критерии. 

Те могат да са готови през 2023 г., но “традицията е еврото да се въвежда през януари, което ни води до 1 януари 2024 г.”, коментира заместник-председателят на Европейската комисия в рамките на онлайн дискусия с журналисти във вторник. 

“Членството само по себе си ще помогне за повишаване на увереността сред международните инвеститори и ще направи двете страни по-привлекателни за инвестиции”, посочи още Домбровскис. 

Според него планираното разширяване на еврозоната свидетелства за продължаващата привлекателност на еврото и увеличава международната му роля. 

В петък ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро. За хърватската куна обменният курс е 7,53450

Решението относно тясното сътрудничество на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българска народна банка (БНБ) ще влезе в сила 14 дни след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз. От 1 октомври 2020 г. ЕЦБ ще отговаря за прекия надзор над значимите кредитни институции в Република България и за общите процедури за всички поднадзорни лица, както и за наблюдението над по-малко значимите кредитни институции.

Междувременно ЕЦБ ще извърши оценка, с която ще определи кои банки изпълняват критериите за класифициране като значими институции.