Пандемията нанася удар на производителите на облекла в развиващия се свят

Износът на дрехи е от ключово значение за милиони служители в Азия

12:45 | 12 юли 2020
Обновен: 12:59 | 12 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Maika Elan/Bloomberg
Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Много от развиващите се страни в Азия отдавна разчичат на производството на облекла, като в сектора са ангажирани милиони хора. Чрез него Бангладеш преодоля бедността, Виетнам започна да сбъдва производствената си мечта, а икономиката на Мианмар се върна към растежа след годините на тежки санкции, пише The Wall Street Journal. 

Когато пандемията удари, магазините в Северна Америка и Европа затвориха. Западните компании отмениха поръчки за милиарди долари, което доведе до затварянето и на стотици фабрики за производство на облекла в Азия. 

Стотици хиляди служители в сектора, повечето от тях жени, бяха временно или за постоянно отстранени от работа. Въпреки че заплащането им е ниско, то е източник на доходи за храна, базови медицински грижи и образование за множество домакинства. През последните месеци много служители са се завърнали по родните си места, за да свият разходите си и да оцелеят. Икономиката на развиващите ст страни в Азия ще се нарастне с 0,1% през тази година - най-ниското ниво от десетилетия, сочат прогнозите на Азиатската банка за развитие. 

Щетите могат да се окажат дългосрочни, имайки се предвид удара на пандемията върху потреблението. Глобалната модна индустрия, чиито продажби намаляват след натиска на блокадите, вероятно ще бъде изцяло променена. 

Западните компании вероятно ще се насочат към съкращаване на веригите на доставка - измествайки производството в Турция, Източна Европа или Северна Африка за европейските пазари, и в Мексико за северноамериканските пазари, посочва експерт на McKinsey & Co. 

Облеклата генерират близо 85-процентен дял от приходите от износ на Бангладеш, а в сектора работят четири милиона души. В Камбоджа едно на всеки пет домакинства има поне един представител, работещ в сектора, а 75% от износа на страната са дрехи, обувки и пътни чанти. Виетнам и Индия също са водещи износители, сочат данни на Световната търговска организация.

В световен мащаб пандемията може да увеличи броя на хората в крайна бедност - живеещи с по-малко от 1,90 долара на ден, със 71 милиона до 100 милиона души, изчислява Световната банка. Това ще бъде първото увеличение от 1998 г. насам, а почти половината от прогнозираните нови бедни ще бъдат в Южна Азия.