Британският търговец на дребно John Lewis съкращава до 1300 работни места

Компанията ще затвори общо осем магазина за постоянно, което е пореден удар върху британската икономика

15:20 | 9 юли 2020
Обновен: 15:25 | 9 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският търговец на дребно на дребно John Lewis & Partners планира да затвори за постоянно осем магазина, което ще доведе до загубата на 1300 работни места, като това се приема за нов удар върху икономиката на Великобритания от коронавируса, съобщава Bloomberg.

Затварянето на магазините и загубата на работни места са поредният удар върху сектора за търговия на дребно, който бе тежко засегнат от пандемията и последвалите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. Преди седмица компанията за луксозни стоки Harrods обяви, че съкращава стотици служители, а редица търговци на дребно, включително и Moonson Accessorize, започнаха процеси по несъстоятелност, за да затворят магазините си и да ограничат дълговете си.

Повечето магазини във Великобритания отвориха отново от средата на юни, но клиентите и търсенето е по-малко, което удря печалбите на фирмите. Много търговци се сблъскват с високи сметки за наем и високи данъци, които са натрупани заради ограничителните мерки. Също така се отразяват и по-високите разходи за изпълняването на критериите за безопасност и хигиенните изисквания, при които магазините могат да работят.

От John Lewis уточняват, че осемте магазина, които затварят, са били в затруднено финансово положение още преди пандемията, която ускори прехода към онлайн пазаруването.

„Преди пандемията 40% от продажбите на John Lewis са били от онлайн пазаруване. През тази и следващата година делът вероятно ще е между 60% и 70% от общите продажби“, прогнозират от компанията.

Ето защо John Lewis Partnership, която притежава и веригата супермаркети Waitrose, планира да направи мащабни инвестиции за прехода към онлайн търговията.