Банките съкращават живота на американските шистови производители

Петролните компании в САЩ понасят нов удар след срива в цените на черното злато

18:45 | 15 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg
Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg

Банките ограничават кредитните линии към шистовите производители в САЩ, тъй като сривът в цените на петрола и неуспеха им да произвеждат очакваните количества налагат болезнена преоценка на активите на компаниите, пише The Wall Street Journal. 

Съкращенията варират спрямо различните компании, но Moody’s и JP Morgan очакват общ спад от 30% на обезпечените чрез активи кредити, което се равнява на десетки милиарди долари. На фона на настоящите цени на петрола това ще е достатъчно някои по-малки играчи да изпаднат в несъстоятелност, твърдят банкери, адвокати и представители на индустрията. 

Заемите не са достатъчно големи, за да представляват системен риск за банките, чието изложение към американските енергийни компании е в общ размер от около 650 милиарда долара - около 3.5% от активите на банките в САЩ, сочат данни на JPMorgan Chase. Много банки обаче могат да отчетат значителни загуби от ръста на заемите за шистовите производители, като се опитват да продадат портфолиата им, за да намалят експозициите си, посочват запознати източници. 

Кредитната база на Centennial Resource Development беше намалена 1.2 милиарда долара до 700 милиона долара през май - няколко дни, след като цените на петрола преминаха на негативна територия. По-късно същия месец Moody’s понижи кредитната оценка на компанията, като посочи, че рискът да изпадне в несъстоятелност се е увеличил. От банката посочиха това и като причина за намаляване на кредитната база. 

Кредитната база на Oasis Petroleum беше понижена от 1.3 милиарда долара до 625 милиона долара през април, като допълнително може да бъде свита до 600 милиона долара. Тази на Antero Resources беше свита до 2.85 милиарда долара от 4.5 милиарда долара . 

„Това е много съществено развитие в този сектор, като потенциално може да има дълготрайно въздействие върху начина, по който банките отпускат кредити на петролната индустрия”, заяви експерт на Perella Weinberg Partners.

Кредиторите увеличават лихвените проценти и затягат споразуменията за отпускане на средства за шистовите производители, твърдят запознати с промените източници. 

За някои компании в сектора обаче кредитирането е една от малкото оставащи опции за набиране на капитал. Дори преди коронакризата да удари търсенето, инвеститорите се оттегляха от индустрията след годините на ниска възвращаемост, оставяйки на шистовите производители малко възможности за евтино финансиране. 

Финансовата криза допълнително се влоши за шистовите производители през тази година, тъй като редица компании бяха принудени рязко да ограничат новите сондажи и да преустановят част от настоящите си дейности поради срива в цените, който намали бъдещото им производство и паричния поток.

Ако цените на петрола в САЩ останат средно на ниво от около 30 долара през тази година, около 73 производители на петрол и газ в страната могат да подадат искания за защита от фалит, като още 170 компании ще ги последват през 2021 г., оценява Rystad Energy.