Morgan Stanley: Рецесията в света ще е рязка и кратка благодарение на три причини

Рисковете за световната икономика са свързани с коронавируса и ваксината

08:55 | 15 юни 2020
Обновен: 08:56 | 15 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалната икономика се намира в нов цикъл на разширяване и до края на четвъртото тримесечие БВП ще се върне към нивата от преди коронавирусната криза, смятат икономистите от Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

„Имаме по-голямо доверие във възстановяването във V-образна форма, имайки предвид неодавнашните неочаквани изненади в данните за растежа и действията на политиците“, написаха икономистите, ръководени от  главният икономист на Morgan Stanley Четан Ахя.

Предвиждайки "рязка, но кратка" рецесия, икономистите заявяват, че очакват БВП да се свие с -8,6% на годишна база през второто тримесечие и да се възстанови до растеж от 3% през първото тримесечие на 2021 г.

От Morgan Stanley отбелязват три причини, поради които рецесията ще бъде кратка – шокът не е предизвикан от огромни дисбаланси, подкрепящите мерки, които са значителни и важни за стимулиране на възстановяването, както и очакванията, че официалната подкрепа за икономиката няма да намалее скоро, тъй като централните банки и финансовите министерства влагат сериозни суми в икономиките.

Рисковете за техните перспективи включват развитието на коронавируса и ваксина.

„В нашия основен случай приемаме, че до есента ще се появи втора вълна от инфекции, но тя ще бъде управляема и ще доведе до затваряния само на отделни места“, написаха икономистите, позовавайки се на сценарий, при който ваксината е широко достъпна до лятото на 2021 г.

За разлика от това при най-негативния сценарий отново ще се стигне до строги мерки за блокиране на икономиката, приложени по-рано през годината, което ще доведе до двойно потапяне.

Дълбока несигурност

Прогнозата на Morgan Stanley контрастира на по-предпазливи оценки, включително на Международния валутен фонд, който миналата седмица предупреди, че глобалната икономика се възстановява по-бавно от очакваното и остава „дълбока несигурност“ около прогнозите.

Неотдавнашният скок в случаите на коронавирус в Пекин поражда опасения от възраждане на пандемията в Китай, което може да забави възстановяването на втората по големина икономика в света.

Икономистите от JPMorgan Chase & Co. предупреждават за риска нарастващият дълг и дефицитите да принудят правителствата да оттеглят огромните си фискални стимули.

„Този обрат на фискалната политика, заедно с ограничените стъпки, очаквани от централните банки, са важен фактор, който лежи в основата на прогнозата ни за непълно възстановяване до 2021 г.“, отбелязват от JPMorgan.