Ухан ще тества всичките си 11 млн. жители след новите случаи на заразени

Китайският град, от който започна разпространението на коронавируса, съобщи за новозаразени за пръв път от началото на април

11:28 | 12 май 2020
Обновен: 13:21 | 4 юни 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Властите в Ухан, първоначалният епицентър на коронавирусната пандемия, наредиха всички 11 милиона жители в града да бъдат тествани, след като там бяха регистрирани нови случаи на заразени за пръв път от отмяната на мерките насам, съобщава Bloomberg.

Всички райони на града трябва да представят план за начина, по който ще се подготвят да тестват гражданите в рамките на 10 дни, съобщиха китайски медии, като се позоваха на документ на антивирусния отдел на Ухан. Планът трябва да приоритизира тестването на уязвими групи, става ясно още от документа.

Местните власти в Ухан са регистрирали 6 нови случая на заразени на 10-ти и 11-ти май, като хората, които вече са под карантина, не са проявявали симптоми на заразата. Новите случаи в града са първите, след като мерките за овладяване на пандемията там бяха премахнати на 8-ми април.

Амбициозният план за тестване на всички жители в Ухан отразява безпокойството на Китай от възраждането на вируса, който страната успя да ограничи чрез мерки, които оставиха по домовете им стотици милиони души в пика на епидемията през февруари. Ухан остана под карантина от 23-ти януари до 8-ми април.

Дори след като хората в Ухан започнаха предпазливо да се завръщат към нормалния си живот, градът остава под светлината на прожекторите на фона на обвиненията на американския президент Доналд Тръмп, че разпространението на заразата е започнало от лаборатория на Института по вирусология на Ухан.

Китай отрече каквато и да е връзка, а директорът на лабораторията заяви, че не е заразен нито един нейн служител, което, според него, опровергава тези твърдения.