Германия планира да затегне правилата за чуждестранни поглъщания

Властите също ще могат да ограничат достъпа до ноу-хау на компаниите по време на преговори за придобиване

12:42 | 7 април 2020
Обновен: 12:57 | 6 юни 2020
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Правителството на канцлера Ангела Меркел планира да въведе нови правила за защита на германските компании от поглъщания от организации, базирани извън Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Законопроектът ще даде възможност на правителството да блокира сделки, които представляват „потенциална намеса“ в германските интереси, съобщава анонимен източник. В момента поглъщания могат да бъдат предотвратени само ако има заплаха за сигурността.

Властите също ще могат да ограничат достъпа до ноу-хау на компаниите по време на преговори за придобиване.

Кабинетът на Меркел има за цел да приеме промените в Закона за външната търговия в сряда, е заявил официален представител.

Тъй като пандемията на коронавирус повлича надолу световната икономика, властите изразяват загриженост, че компаниите, които са критично важни за германските интереси, могат да станат уязвими за поглъщания отвън.

Междувременно и италианският премиер Джузепе Конте съо заяви, че правилата срещу чуждестранни поглъщания ще бъдат значително разширени. Сега ограниченията ще обхванат по-широк кръг от сектори, включително банки, застрахователи, енергетика и здравеопазване, като ще бъдат приложими и за компании от Европейския съюз, които искат да придобият дялове от над 10%.