Меркел призова за европейска солидарност в борбата с коронавируса

Европейският съюз е изправен пред най-голямото изпитание от основаването си досега

19:53 | 6 април 2020
Обновен: 18:11 | 4 юни 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел представи последните решения на сформирания във връзка с коронавируса кабинет. Тя се позова на европейското сътрудничество като лост за преодоляване на пандемията. "Германия ще се справи само ако Европа се справи добре", каза тя в рамките на пресконференция, пише Die Zeit.

Европейският съюз е изправен пред най-голямото изпитание от основаването си досега, счита германският канцлер. Според Меркел всички са еднакво засегнати от предизвикателството за здравето на своите граждани. „Готови сме да покажем, че можем да защитим и укрепим Европа“, подчерта тя.

Тя обясни, че Европейският съюз (ЕС) предоставя помощ на изпадналите в затруднение компании. Европейските държави биха гарантирали 100 милиарда евро под формата на заеми чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕSМ). Германия трябва да участва с гаранция от 7 млрд. евро.

В своето изявление Меркел подчерта, че Германия и Европа следва да развият собствените си умения за производство на предпазни продукти. „Трябва да работим усилено, за да може медицинският персонал да бъде оборудван с необходимите средства“, уточни тя.

От тази седмица Германската банка за развитие KfW ще поеме пълния кредитен риск за допълнителни заеми от банките. Европейската комисия вече одобри това.

Меркел благодари на гражданите на страната за проявената дисциплина по отношение на забраната за струпвания и близки физически контакти, потвърждавайки, че по-голямата част от населението е спазило правилата до момента.

Един анализ по темата обаче обръща внимание и на други важни детайли в контекста на коронавируса и финансовите стимули.

"Сега ситуацията не е като през 2012 г. Първо, вече не става въпрос за преразпределяне на по-рано реализирани дългове, например от Испания или Италия, а за спешната нужда от преодоляване на настоящата криза. Вирусът удари тези държави много силно – това може да засегне и други държави, затова ние в Германия в момента смекчаваме последиците от пандемията със заеми в размер на милиарди", пише Робърт Хабек в свой анализ за Spiegel.

По думите на автора определено не е в общ интерес на ЕС италианската или испанската икономика да бъдат поставени „на колене“.

"Германия е експортно ориентирана страна. Италия е шестият по важност търговски партньор на най-голямата европейска икономика. Там изнасяме стоки на стойност 68 милиарда евро. Испания е на дванадесето място с износ в размер на 44 милиарда евро. Когато тези икономики са в колапс, и ние сме потърпевши. Ние можем да останем силна като износ страна само ако нашите вътрешноевропейски търговски партньори запазят устойчивост. Освен това съществува риск от дълбока рецесия и висока безработица в по-засегнатите икономики, заедно с пакет от икономически стимули за популизма, който вече се е вкоренил в Европа", отбелязва Хабек.

Според автора това води до парадоксална ситуация – загрижеността на ЕС за стабилност, която се проявява в отхвърлянето на общата задлъжнялост, застрашава собствената му стабилност и тази на еврозоната. "Отхвърлянето на облигациите се бе превърнало в самоцел", изтъкна той.