Италия готви масивна ликвидна инжекция за бизнеса

Правителството разширява предварително договорените гаранции за кредити за бизнеса с 400 млрд. евро

10:09 | 7 април 2020
Обновен: 21:50 | 5 юни 2020
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Италия иска да се справи с последиците от коронавируса с финансова програма на стойност 400 милиарда евро. Това е най-голямата държавен пакет стимули в историята на страната, каза премиерът Джузепе Конте в телевизионно обръщение, информира Die Zeit.

Правителството ще гарантира заеми на компании за общо над 750 милиарда евро (809 милиарда долара), разширявайки предварително договорените гаранции с 400 милиарда евро. Няма да се предоставя помощ на компании, които изплащат дивиденти.

Половината от помощта е предназначена за експортноориентирани компании, чиито продажби са паднали през последните няколко седмици зараи разпространението на коронавируса.

Премиерът Конте също така заяви, че правилата срещу чуждестранни поглъщания ще бъдат значително разширени. Сега ограниченията ще обхванат по-широк кръг от сектори, включително банки, застрахователи, енергетика и здравеопазване, като ще бъдат приложими и за компании от Европейския съюз, които искат да придобият дялове от над 10%, допълва Bloomberg.

Италианският БВП ще спадне с 22% през второто тримесечие, сочи анализ на UniCredit от края на миналата седмица.

Комендантският час в Италия, който продължава от седмици, изглежда дава ефект - процентът на нови инфекции с коронавирус от известно време намалява. Броят на пациентите, настанени за лечение в интензивните отделения, се понижава за трети пореден ден.

Броят на новите смъртни случаи обаче отново расте. Регистрирани са 636 в рамките на 24 часа, след като бяха стигнали до 525 ден по-рано, най-ниското ниво от повече от две седмици.