Преодоля ли Италия най-тежките си дни от пандемията?

По-строгите мерки в страната вече дават желания резултат

22:00 | 1 април 2020
Обновен: 01:35 | 5 юни 2020
Снимка: Photographer: Francesca Volpi/Bloomberg

Във вторник Италия бе потънала в скръб. В 12 часа на обяд знамената бяха спуснати на половин мачта в цялата страна. В Бергамо кметът Джорджо Гори се появи пред общината с предпазна маска и шал с италианския флаг върху тъмния си костюм, пише Франк Хорниг за Der Spiegel.

"Минута мълчание за жертвите на пандемията, които не можахме да погребем, и за техните семейства", написа той по-късно в Twitter, благодарейки и на президента, министър-председателя и всички кметове на Италия, че също са били съпричастни към болката на хората. Досега страната е регистрирала 12 428 смъртни случая заради коронавируса.

"Но траурният акт също бележи и повратна точка в коронакризата. Италианските власти от дни съобщават обнадеждаващи данни. Най-лошото, изглежда, е приключило, пандемията е в разгара си. Кривата на броя на заразените е изравнена и започва да спада", твърди авторът.

"Италия преживява най-тежката здравна криза след Първата световна война“, казва началникът на Службата за гражданска защита на Италия Анджело Борели, но по думите му ежедневната бройка на излекуваните им вдъхва надежда - те са най-високите от началото на пандемията.

"15 729 пациенти са се възстановили. И това не е единственото положително развитие. Междувременно има само 4000 новозаразени на ден – докато коорнавирусът се разпространяваше неконтролирано, са били повече от 6 500 на ден", става ясно от материала на Der Spiegel.

"Отделенията за интензивно лечение също изпитват облекчение, като броят на новите пациенти се е увеличил само с 1.9% в началото на седмицата. За сравнение: на 13 март броят е нараснал с 18%. В следващите няколко дни се очаква повече пациенти да напуснат интензивните отделения, отколкото нови да пристигнат", пише още Хорниг.

Частично е подобрена и ситуацията в Ломбардия, епицентър на кризата. "На прав път сме", отчита губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана. Като цяло и броят на смъртните случаи бавно намалява, дори и при слаби колебания.

Всъщност в цяла Италия има комендантство точно от три седмици. Достъпни са само основните услуги, всичко останало е затворено. Наредбите са по-строги, отколкото в повечето други европейски страни и са в сила по-дълго. В този смисъл италианците с нетърпение очакват добри новини. Най-накрая строгите мерки дават ефект.

"Изследователи от Института за икономика и финанси в Рим Einaudi (EIEF) прогнозират, че в Южен Тирол на 6 април броят на смъртните случаи ще е нулев, във Венето това ще се случи на 14 април, в Рим и околностите на 16 април. В цялата страна по последни данни това трябва да е в началото на средата на май", отбелязва още авторът.