Вашингтон призова Рияд за сдържаност в ценовата война с Москва

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео разговаря с със саудитския принц Мохамед бил Салман

19:10 | 25 март 2020
Американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео. Снимка: Al Drago
Американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео. Снимка: Al Drago

САЩ направиха най-директната си намеса в ценовата война между Саудитска Арабия и Русия до момента, призовавайки Рияд за успокоение на петролните пазари във времена на икономическа несигурност, съобщава Bloomberg.

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео разговаря с със саудитския принц Мохамед бил Салман в навечерието на конферентния разговор на лидерите на Г-20 относно глобалната пандемия и икономическите последици от нея.

Според информация на Държавния департамент на САЩ Помпео е изразил увереност, че като енергиен лидер и част от Г-20 Саудитска Арабия има реална възможност да успокои глабалните енергийни и финансови пазари във времена, когато светът е изправен пред сериозна икономическа несигурност.

Цените на петрола се сринаха, след като неуспехът да се договори свиване на добива в рамките на Организацията на износителките на петрол и нейните партньори разпали спорове между Рияд и Москва и доведе до увеличение на производството на фона на засегнатото от коронавируса търсене.

Според САЩ всички нации трябва да работят заедно за успокоение на енергийните пазари, посочи запознат източник, пожелал да запази анонимност.

Вашингтон и Рияд са в тясно сътрудничество за това как да се подобрят условията за растеж на цените, коментира представител на американската администрация.