САЩ и Рияд обсъждат овладяване на петрола

Дан Бруйе, министър на енергетиката на САЩ

12:28 | 24 март 2020
Автор: Иван Николов

Петролът расте за втори ден на 24 март след като Федералният резерв представи серия от мерки за подкрепа на най-голяма икономика в света, а инвеститорите започнаха да оценяват евентуална американско-саудитска сделка за ограничаване на производството.

Министърът на енергетиката на САЩ Дан Бруйет каза, че вероятността за петролен съюз САЩ-Саудитска Арабия е идея, която се обсъжда в момента с цел стабилизиране на цените.

"Има много идеи, които бяха предложени и това е една от тях. Не знам дали ще бъде предложена официално. Партньорите в нашите агенции често се събират и обсъждат множество различни варианти. До момента не сме взимали решение по този въпрос, но работя в тясно сътрудничество с държавния секретар Майк Помоео и други. В бъдеще най-вероятно ще започнем и официални преговори, но до момента не сме взимали подобни решения",  каза Бруйе.

Коментарът бе направен след като комисар Райън Ситън от Тексас получи покана за заседанието на ОПЕК през юни, въпреки че плановете за ограничаване на производството бяха критикувани от други регулатори и производители в щата.

Петролът изгуби почти половината от цената си през март.

"Не съм обсъждал с принц Абдулазис темите му на разговор с руснаците. Не смятам, че е уместно да го правим и ще оставя това на колегите си от държавния департамент, както и на президента на САЩ. Но ще продължим да водим обичайните разговори със саудитците", каза Дан Бруйе.