General Electric съкращава 10% от персонала си в авиационното подразделение

Съкращенията подчертават задълбочаващото се икономическо въздействие на пандемията

21:52 | 23 март 2020
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Авиационното подразделение на General Electric ще съкрати 10% от работната си ръка в САЩ, тъй като коронавирусната епидемия свива търсенето на самолетни пътувания и натежава на световната икономика, съобщава Bloomberg.  

Производителят на реактивни двигатели също планира да намали някои административни разходи и да пусне в отпуск половината от служителите си по поддръжка, ремонт и основен ремонт за 90 дни. Ходовете целят да спестят между 500 милиона и 1 милиард долара тази година, заяви главният изпълнителен директор Лари Кълп в изявление. 

Съкращенията подчертават задълбочаващото се икономическо въздействие на пандемията, тъй като работодателите искат да намалят разходите и да увеличат наличните си парични средства. Администрацията на Тръмп и Конгресът договарят широк пакет от стимули, докато Федералният резерв на САЩ полага усилия за подкрепа на икономиката. 

„Авиационната индустрия най-остро усеща въздействието на тази глобална пандемия“, каза Кълп.

„В резултат на това GE Aviation обявява няколко стъпки, които, макар и болезнени, запазват способността ни да се адаптираме“, добави още той.

Авиационният отдел на компанията има 52 000 работници в световен мащаб. Около половината от тях са в САЩ, което предполага загуба на около 2600 работни места по плана на GE.

Кълп ще се откаже от остатъка от заплатата си за 2020 г., докато шефът на GE Aviation Дейвид Джойс ще се откаже от половината от заплатата си. 

Финансовото състояние на GE остава „стабилно“, каза Кълп, посочвайки продажбата на бизнеса на компанията с биофармацевтични продукти на Danaher за 214 милиарда долара - сделка, която се очаква да приключи в края на месеца. 

"Въпреки всичко, това, което не знаем за големината и продължителността на тази пандемия, все още надвишава това, което знаем", каза Кълп.