Бизнес климатът в Германия се влоши до 10-годишно дъно

Това е най-големият спад за показателя от 1991 г. насам

15:50 | 19 март 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Нагласите сред германския бизнес се влошават драстично през март. Индексът за бизнес настроенията на института Ifo се понижава от 96 пункта през февруари до 87,7 пункта през март, предава Investor.bg.

Това е най-големият спад за показателя от 1991 г. насам и го довежда до най-ниското му ниво от август 2009 г.  Очакванията на компаниите отбелязват безпрецедентно понижение от 93,2 пункта до 82 пункта през март.

За същия отчетен период оценките на настоящата ситуация също се влошават значително, като съответният измерител се понижава от 99 пункта до 93,8 пункта. Това кара анализаторите да смятат, че германската икономика се е запътила към рецесия.

Проучването на института ifo беше проведено в периода между 2 и 18 март.

В сектора на  производството, индексът на бизнес климата спадна до най-ниското си ниво от август 2009 г. Никога в историята на обединена Германия показателят не е отчитал толкова рязък спад, понижавайки се от -1,5 пункта до -17,2 пункта. Много компании обявяват планове за ограничаване на производството и намаляват прогнозите си за износа.

В сектора на услугите показателят за бизнес настроенията отбеляза най-голямо понижение, откакто институтът започва да събира тези данни през 2005 г. Индексът отчита спад от 17,4 пункта през февруари до минус 2 пункта през март.

В търговията измерителят за бизнес настроенията записват изменение от 1 пункт надолу през февруари до минус 20,4 пункта през март. В строителството индексът се срива от 13 пункта до 7,6 пункта.