ОИСР: Коронавирусът е още една причина за засилване на фискалните стимули

От организацията посочиха, че правителствата трябва да увеличат разходите си

11:25 | 23 февруари 2020
Анхел Гурия. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Анхел Гурия. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Епидемията от коронавирус е друга причина за държавите с фискален излишък да увеличат своите разходи и да подкрепят глобалната икономика, заяви ръководителят на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Рияд, където се провежда срещата на Г-20.

„Това е призив за оръжие“, каза в интервю за телевизия Bloomberg в Саудитска Арабия Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР. „Вижте какво става. Вече имаше забавяне, имахме търговско напрежение, инвестициите страдаха. И сега имаме коронавирус", посочи той. 

Гурия изпитва съмнения, че такива държави, без да ги споменава поименно, все още не са били убедени, че трябва да увеличат разходите за инфраструктурата и други.

„Не вършим много добра работа по отношение на предаването на това изискване“, каза той от Рияд, където присъства на срещи в рамките на Г-20.

Пазителите на световната икономика се събират този уикенд на фона на нарастващите опасения, че епидемията представлява по-голяма заплаха за глобалния растеж, отколкото беше предвидено само преди няколко седмици.

Докато първата фаза на търговска сделка между САЩ и Китай в края на миналата година беше добре дошла, споровете около търговията все още са твърде чести, каза Гурия.

"Търговското напрежение вече ни струва повече от 1% от глобалния растеж", каза той. „Нека го свалим. Ами колите, несигурността за европейските автомобили да бъдат изнасяни в САЩ?“, попита той. 

Основните икономики са обединени в убеждението, че трябва да има многостранна сделка за данъчното облагане на цифровата икономика, каза той. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин лично увери ОИСР в писмо през декември, че САЩ подкрепят идеята, а преговорите в Рияд постигнаха напредък, каза генералният секретар.

„Имаше ново потвърждение“, посочи той за преговорите в столицата на Саудитска Арабия. „Светът се движи - 137 страни се впускат в дизайна, детайлите, механиката на начина, по който можем да облагаме дигиталната икономика“, заяви ръководителят на ОИСР.