Опасенията за коронавируса разяждат срещата на Г-20

Финансовите министри на групата и централните банкери се събират, за да обсъдят и теми като дигитални валути, данъци за техкомпаниите

18:35 | 22 февруари 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Пазителите на световната икономика се срещат на фона на нарастващите опасения, че епидемията от коронавирус представлява по-голяма заплаха за глобалния растеж, отколкото се смяташе, предаде Bloomberg.

Финансовите министри и централните банкери от групата на най-големите икономики започнаха двустранната си среща в събота в саудитската столица Рияд за първи път, откакто вирусът постави под карантина част от Китай. Прогнозата на МВФ е за силен спад на производството в Китай, последван от бързо възстановяване. 

„Разглеждаме по-ужасни сценарии, при които разпространението на вируса продължава по-дълго и в световен мащаб, а последиците от растежа са по-продължителни“, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в Рияд.

Спадът се задълбочава, като се има предвид, че китайските фабрики все още работят на половината от капацитета си и много работници остават вкъщи. Частичното спиране на втората по големина икономика в света има ефект и извън границите си чрез отслабване на търговията, разбиване на производствените вериги за доставки, намаляване на туризма и запалване на несигурността у инвеститорите.

„Световната икономика е изправена пред явно забавяне и това забавяне може да бъде засилено от така наречения коронавирус“, заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер в Рияд. Той каза, че V-образният сценарий е по-вероятен.

Други теми, обсъждани от Г-20, ще включват използването на дигитални валути, налагането на данъци на технологичните компании и прането на пари. Изявление ще бъде пуснато от домакините в неделя.

Но вирусът ще доминира в дебата. Някои анализатори смятат, че китайската икономика ще се свие това тримесечие на фона на предходните три. Основният сценарий на МВФ сега е икономиката на Китай да нарасне с 5.6% през тази година - с 0.4 процентни пункта по-малко от прогнозата през януари на фонда.

Новите данни в петък подчертаха причината за безпокойство по време на срещата на Г-20, тъй като икономическата дейността на САЩ се сви за първи път от 2013 г. насам. Китай съобщи, че продажбите на коли са намалели с 92% през първата половина на февруари. Еврозоната обаче вървеше в противоречие с тенденцията, като през февруари активността се ускорява с най-бързи темпове за шест месеца.