Изненадващото посещение на Безос в Индия не приключи по план

Неочакваната визита на основателя на Amazon беше посрещната с демонстрации от малките търговци в страната

10:22 | 19 януари 2020
Основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. Снимка: Anindito Mukherjee
Основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. Снимка: Anindito Mukherjee

Най-богатият човек на света “изненада” индийците тази седмица. На 15 януари Джеф Безос се появи неочаквано на събитие на Amazon в Делхи, където компанията планира да инвестира 1 млрд. долара в следващите 5 години. Колективната реакция обаче не беше очакваната, пише Quartz.  

Визитата на Безос изглеждаше не на място от самото начало. Появата му на събитието на Amazon отложи ключова реч на основателя на Infosys, втората по големина индийска IT компания. Така на ръководителя на дружеството се наложи да съкрати изказването си от 20 на 5 минути. “Не съм свикнал с подобни забавяния”, заяви той.

Представителите на правителството също изглеждаха смутени. Визитата на Безос не предвиждаше срещи с министри или висши държавни служители - много от тях се подготвят за предстоящите избори в Делхи, а според съобщения премиерът Нарендра Моди е отказал да се срещне с основателя на Amazon.

В понеделник индийският антитръстов регулатор започна формално разследване на практиките на Amazon и неговия конкурент Flipkart, а местните търговци излязоха на протест срещу посещението на Безос с лозунги, настояващи Amazon да се оттегли от пазара.

Позицията на правителството може би е свързана с притежавания от Безос Washington Post, който критикува Моди за отнемането на специалния статут на Джаму и Кашмир, както и по отношение на закон за гражданството в Индия. Администрацията също така може и да не иска да разстройва малките търговци в Индия, традиционните подръжници на партията на премиера, демонстрирайки приятелско отношение към Безос седмици преди изборите в столицата.

По-рано тази седмица индийският министър на търговията заяви, че Amazon може и да инвестира милиарди долари, но създавайки и загуби за милиарди всяка година, не е ясно доколко подобна инвестиция е от полза на Индия.