Най-богатият човек в Азия обяви готовност да влезе в конкуренция с Amazon в Индия

Мукеш Амбани, чието богатството се оценява на 60 млрд. долара тества собствен портал за онлайн търговия

16:30 | 31 декември 2019
Мукеш Амбани. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Мукеш Амбани. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Reliance Industries започна да тества своя портал за онлайн пазаруване, като се приближи до целта на милиардера Мукеш Амбани да създаде дигитална платформа, която да влезе в конкуренция с Amazon в Индия, предаде Bloomberg.

JioMart, работещ с клиенти, които предварително се регистрират, обещава повече от 50 000 хранителни продукти, безплатна доставка до дома и политика за връщане без да се посочва причина. Наречен „новият магазин на нацията“, той в момента е достъпен само в три квартала, заобикалящи Мумбай.

С разкриването на портала Reliance Industries ще участва в битката с Amazon и Flipkart Online Services Pvt на Walmart Inc. за парче от пазара за електронна търговия, за който KPMG твърди, че ще нарасне до 200 млрд. долара до 2027 г.

62-годишният Амбани реализира амбициите в сектора на търговията на дребно чрез малки придобивания на стойност милиарди долари. Новите бизнеси, включително телекомуникациите и търговията на дребно, вероятно ще допринасят за 50% от печалбата на компанията Reliance Industries в рамките на няколко години. Сега те формират 32% от печалбата на дружеството, каза Амбани през август.

Говорител на базираната в Мумбай Reliance Industries отказа да предостави допълнителни подробности за проекта за търговия на дребно.

Предишният проект на Амбани, който се нуждаеше от почти 50 милиарда долара капиталови разходи, вече показва признаци за успех.

Телекомуникационният оператор Reliance Jio Infocomm има 350 млн. абонати след стартирането си през 2016 г., като вече е лидер на пазара в Индия.

Компанията навлезе на втория по големина пазар в света с безплатни разговори и евтин достъп до интернет, принуждавайки някои участници да излязат от пазара или да се слеят с конкурентите.

Амбани се стреми да повтори този успех и в онлайн търговията на дребно, наричайки го "нова търговия". 

„Това технологично партньорство ще свърже производители, търговци, дребни търговци, потребителски марки и потребители“, каза Амбани през август пред акционерите. След бета тестовете с хиляди търговци в цялата страна бе дадено обещание - „сега сме готови да разгърнем платформата в по-голям мащаб“, каза той.

Reliance Industries представи обширен план за създаване на холдингова компания за дигитални услуги на стойност 24 млрд. долара, като също така беше дадено обещание новите бизнеси на холдинга да бъдат листнати на борсата в рамките на пет години.

През тази година акциите на Reliance Industries поскъпнаха с 36% спрямо ръст от едва 15% на основния борсов индекс на борсата в Индия. Ръстът в стойността на книжата добави 15 млрд. долара към богатството на Мукеш Амбани, който е най-богатият човек в Азия с малко над 60 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index.