Русия продължава транзита на газ през Украйна след американските санкции

Проектът "Северен поток" 2 срещна съпротива от страна на САЩ

15:50 | 21 декември 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

"Газпром" постигна споразумение да продължи оншорните доставки на газ до Европа през Украйна, след като американската администрация наложи санкции на Русия заради проекта "Северен поток" 2, съобщава Bloomberg. 

AllSeas Group, изпълнител, полагащ тръби, които ще свържат руските производители на газ с потребителите в Европа през Балтийско море, заяви, че ще спре работата по газопровода „Северен поток“ 2 заради американските санкции, предвиждащи наказания за дружествата, участващи в изграждането на проекта.

Газопроводът на стойност 11 млрд. долара е само няколко седмици от завършване, но срещна критики от страна на САЩ.  Президентът Доналд Тръмп нарече Германия „пленник на Русия“ и обвини Европейския съюз, че не разнообразява енергийните си доставки.

Все още не е ясно доколко ще има смущения в проекта "Северен поток" 2, но санкциите принуждават Русия да продължи да използва тръбопроводната мрежа на Украйна за доставките си тази зима.

В петък страните подписаха протокол за транзит на газ и уреждане на взаимни искове. “Това се случи след продължила около 6 часа среща в Минск”, отбеляза говорителят на руският енергиен гигант "Газпром".