ЕС определи обхвата на санкциите срещу Турция заради газовите сондажи край Кипър

Санкциите ще се изразяват в забрана за пътуване в ЕС и запор на имущество на хора и организации

19:36 | 11 ноември 2019
Снимка: Firat Kozok/Bloomberg
Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) съобщи, че е приел днес рамка за ограничителни мерки в отговор на неразрешените проучвания, извършвани от Турция в Източното Средиземноморие, предаде Investor.bg.

Тя ще даде възможност за санкциониране на хора и организации, отговорни за или участвали в дейности, свързани с неразрешени проучвания за полезни изкопаеми в Източното Средиземноморие. Санкциите ще се изразяват в забрана за пътуване в ЕС и запор на имущество на хора и организации. Ще бъде забранено предоставянето на средства на включените в списъка.

Днешното решение е пряка последица от заключенията на Съвета на ЕС от 14 октомври, одобрени от Европейския съвет на 17 и 18 октомври. На 15 юли 2019 г. Съветът на ЕС изрази съжаление, че въпреки многократните призиви за прекратяване на незаконните дейности в Източното Средиземноморие, Турция продължава проучванията в кипърските териториални води.

Съветът подчерта отново, че подобни незаконни дейности оказват сериозно непосредствено отрицателно въздействие върху отношенията между ЕС и Турция. Съветът отново призова Турция да действа в дух на добросъседство и да зачита суверенитета и правата на Кипър в съответствие с международното право.

Още по темата прочетете в Investor.bg.