В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Газовите сондажи в Кипър - израз на геополитическото надмощие на Турция в Източното Средиземноморие

Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, В развитие, 07.05.2019

20:31 | 7 май 2019
Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията е доста напрегната, защото се отчита като втора инвазия и е нарушаване не суверенитета на Кипър в изключителна икономическа зона там. Наблюдатели оприличиха ситуацията като най-сериозната криза след тези през 1974 г. и 1983 г. Така коментира навлизането на Турция за газови сондажи в Кипър Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Единственото по-утешително е, че сондажите не са започнати. Турция обяви готовност да го направи. Очаква се самото пробиване да започне в петък. Дотогава продължават усилията на правителството в Никозия на всички нива и с всички инструменти за нормализиране на ситуацията. Кипър не изпита изненада от това нахлуване, макар че не се очакваше да се стигне до такова смело навлизане от страна на Турция".

Турция остава извън новата енергийна структура в Източното Средиземномерие, посочи Бранислава Бобанац. "Турското правителство излезе с информация, че Турция и Севернокипърска турска република не могат да бъдат изолирани от енергийното уравнение в региона. Ердоган призна законните права на Турция върху ресурсите, контитенталния шелф на Турция. Ситуацията отразява няколко пласта: това е израз на постоянната политика на Турция за геополитическо надмощие в регионален енергиен лидер и нейните интереси в област в Източното Средиземноморие", допълни тя.

"Турция не признава икономическата зона на Кипър като остров. Турция не е подписала морската конвенция на ООН и не се води по изискванията на международното морско право. Тя също така смята, че границата между икономическите зони трябва да бъде между нея и Египет. Но пък признава лицензите и блоковете, които са издадени от Севернокипърската турска република и обявявяа правото си да води сондажи в тези райони. Третият аспект на това развитие е, че с подобни заплахи и сондажи Турция създава политиката на свършен факт на преговорите за обединяването на Кипър".

Енергийни експерти заявиха, че дестабилизираща перспектива е разширането навлизане на Турция за газови сондажи в самата изключителна икономическа зона на Кипър, подчерта Бобанац.